- Kött
Ingredienser
- Kokosolja, för tillagning
- 2 finhackade rödlökar
- 3 pressade vitlöksklyftor
- 1½ matsked riven ingefära
- 1 kg kycklinglår, utan skinn och urbenade, delade i två delar | 80 ml kycklingbuljong
- 400 g kokosmjölk på burk
- 3 lagerblad
- 400 g burk sköljda och avrunna kikärter
- Ett litet knippe grönkål med stammen i mitten borttagen och grovt hackad
- Limeklyftor, färsk koriander och roti-pannbröd till servering
- 10 ml (2 teskedar) kumminfrön
- 15 ml (1 matsked) korianderfrön
- 5 ml (1 tesked) svartpepparkorn
- 15 ml (1 matsked) vallmofrön
- 3/4 tesked mald gurkmeja
- 5 ml (1 tesked) garam masala
- ½ tesked torkade röda chiliflakes
- Zest från 1 lime
-
Gör så här
-
1Rosta kummin och korianderfrön i en torr panna på medelhög temperatur tills de doftar, i ca tre minuter. Låt dem kallna något och lägg dem sedan i en kryddkvarn. Tillsätt pepparkornen och vallmofrön. Finmal kryddorna och häll dem sedan i en liten bunke. Tillsätt gurkmeja, garam masala, chili och limezest.
-
2Värm 1 matsked kokosolja i en 24 cm rund Signature-gryta i gjutjärn från Le Creuset. Tillsätt lök och sautera på medelvärme tills den karamelliserats, ungefär 12–15 minuter. Rör ner vitlök och ingefära och stek i ytterligare en minut eller två.
-
3Tillsätt kryddblandningen i löken ihop med ytterligare en matsked kokosolja. Tillaga i en minut under omrörning så att inte kryddorna bränner fast. Tillsätt kycklingen och rör om för att täcka den med kryddorna. Krydda lätt med salt. Deglacera med buljongen och skrapa upp alla bitar från botten av grytan.
-
4Tillsätt kokosmjölken och lagerbladen. Täck över delvis och låt det sjuda i ungefär 35 minuter. Rör i kikärtorna och grönkålen och tillaga i ytterligare fem minuter. Servera med ångat basmatiris eller varma roti-pannbröd, färsk koriander och limeklyftor.