- Ägg
Ingredienser
- saften från 3 citroner
- 100 g socker
- 125 ml vatten
- 375 g smör, rumstempererat
- 375 g finkornigt strösocker
- Zest från 3 citroner
- 6 ägg från frigående höns
- 420 g vetemjöl
- 1 matsked bakpulver
- 90 ml mjölk
- 120 g rumstempererad äggvita
- 300 g finkornigt strösocker
- 400 g rumstempererat smör
- Zest från 3 citroner
-
Gör så här
-
1Lägg alla ingredienser till citronsirapen i en kastrull och låt koka upp. Sänk värmen och låt puttra tills blandningen har fått en lätt sirapskonsistens. Avlägsna från värmen och låt svalna.
-
2För att göra sockerkakan, värm ugnen till 160°C/140°C varmluft/gasmärke 3.
-
3Smörj Le Creusets hjärtformade springform och lägg i bakplåtspapper. Använd en elvisp med paddeltillbehör för att vispa smör, socker och citronskal till en fluffig och ljus smet. Tillsätt äggen ett i taget och vispa ordentligt mellan varje ägg.
-
4Sikta ihop mjöl och bakpulver. Tillsätt de torra ingredienserna och mjölken till det vispade smöret och sockret. Vispa tills det precis är blandat.
-
5Grädda i 80 minuter eller tills en teststicka kommer ut torr. Ta ut ur ugnen och lägg på Le Creusets bakställ. Stick i kakan med en sticka och häll över sirapen. Låt kakan svalna i 20 minuter och ta sedan ut den ur formen. Låt den sirapsindränkta kakan svalna helt.
-
6För att göra citronsmörkrämen, placera en liten gryta på spisen och fyll den till 1/3 med vatten. Låt koka upp.
-
7Vispa äggvitan och sockret i en glasskål tills det blandas.
-
8Placera skålen ovanpå den sjudande grytan, se till att botten av skålen inte vidrör vattnet. Använd en spatel och blanda tills allt socker löst sig eller tills blandningen når 70 °C på en sockertermometer.
-
9Häll den uppvärmda äggvitan och sockret i skålen till en elvisp utrustad med ställ. Vispa tills bunken svalnat och marängen är slät och glansig. Tillsätt då allt smör och vispa ihop.
-
10Använd ett paddeltillbehör, tillsätt citronzesten och vispa på låg hastighet tills det är slätt och glansigt.
-
11När kakan har svalnat helt, bred ut smörkräm ovanpå.
-
12Dela kakan på mitten och bred ut ett lager hallonsylt av god kvalitet mellan de två lagren. Sätt ihop de två lagren och glasera sedan med smörkräm.