Hjärtformad citronkaka

SVÅRIGHETSGRAD
Lättlagat Lättlagat
FÖRBEREDELSETID
Under två timmar Under två timmar
TILLAGNING
Under två timmar Under två timmar
ANTAL PERSONER
+10 +10
Hjärtformad citronkaka
En godsak med smak av citron! Den här hjärtformade citronkakan är den perfekta godbiten till eftermiddagsteet.
HUVUDINGREDIENSER
  • Ägg
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

TILL CITRONSIRAPEN
  • saften från 3 citroner
  • 100 g socker
  • 125 ml vatten
TILL SOCKERKAKAN
  • 375 g smör, rumstempererat
  • 375 g finkornigt strösocker
  • Zest från 3 citroner
  • 6 ägg från frigående höns
  • 420 g vetemjöl
  • 1 matsked bakpulver
  • 90 ml mjölk
TILL SMÖRKRÄMEN I CITRONMARÄNGSWISSEN
  • 120 g rumstempererad äggvita
  • 300 g finkornigt strösocker
  • 400 g rumstempererat smör
  • Zest från 3 citroner
  • Gör så här

  • 1
    Lägg alla ingredienser till citronsirapen i en kastrull och låt koka upp. Sänk värmen och låt puttra tills blandningen har fått en lätt sirapskonsistens. Avlägsna från värmen och låt svalna.
  • 2
    För att göra sockerkakan, värm ugnen till 160°C/140°C varmluft/gasmärke 3.
  • 3
    Smörj Le Creusets hjärtformade springform och lägg i bakplåtspapper. Använd en elvisp med paddeltillbehör för att vispa smör, socker och citronskal till en fluffig och ljus smet. Tillsätt äggen ett i taget och vispa ordentligt mellan varje ägg.
  • 4
    Sikta ihop mjöl och bakpulver. Tillsätt de torra ingredienserna och mjölken till det vispade smöret och sockret. Vispa tills det precis är blandat.
  • 5
    Grädda i 80 minuter eller tills en teststicka kommer ut torr. Ta ut ur ugnen och lägg på Le Creusets bakställ. Stick i kakan med en sticka och häll över sirapen. Låt kakan svalna i 20 minuter och ta sedan ut den ur formen. Låt den sirapsindränkta kakan svalna helt.
  • 6
    För att göra citronsmörkrämen, placera en liten gryta på spisen och fyll den till 1/3 med vatten. Låt koka upp.
  • 7
    Vispa äggvitan och sockret i en glasskål tills det blandas.
  • 8
    Placera skålen ovanpå den sjudande grytan, se till att botten av skålen inte vidrör vattnet. Använd en spatel och blanda tills allt socker löst sig eller tills blandningen når 70 °C på en sockertermometer.
  • 9
    Häll den uppvärmda äggvitan och sockret i skålen till en elvisp utrustad med ställ. Vispa tills bunken svalnat och marängen är slät och glansig. Tillsätt då allt smör och vispa ihop.
  • 10
    Använd ett paddeltillbehör, tillsätt citronzesten och vispa på låg hastighet tills det är slätt och glansigt.
  • 11
    När kakan har svalnat helt, bred ut smörkräm ovanpå.
  • 12
    Dela kakan på mitten och bred ut ett lager hallonsylt av god kvalitet mellan de två lagren. Sätt ihop de två lagren och glasera sedan med smörkräm.