Chokladbräck med honeycomb och salt karamell

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Över 2 timmar Över 2 timmar
ANTAL PERSONER
4-6 4-6
Chokladbräck med honeycomb och salt karamell
Chokladbräck med honeycomb och salt karamell är en fantastisk kombination av salt och sött, mjukt och sprött. En dessert eller ett mellanmål som är enkelt att göra och som kan varieras på många olika sätt. Är honeycomb nytt för dig? Det är en honung-/sockerblandning som när den blandas med bikarbonat reagerar och bubblar upp och ett luftigt och sprött karamellknäck bildas.
HUVUDINGREDIENSER
  • Choklad
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 175 g mörk choklad
  • 175 g mjölkchoklad
Honeycomb:
  • 100 g socker
  • 85 g honung
  • 1 msk vegetabilisk olja
  • 1,5 tsk bikarbonat
Salt karamell:
  • 150 g socker
  • 2 msk vatten
  • 1,5 dl grädde
  • 50 g saltat smör
  • 1 msk vaniljpasta eller vaniljextrakt
  • 2 tsk havssalt
  • Gör så här

  • 1
    Honeycomb:
  • 2
    Häll socker och honung i en kastrull och värm upp på medelhög värme. Låt det småkoka några minuter tills sockret har lösts upp och fått en gyllene färg.
  • 3
    Under tiden klär du en Le Creuset rektangulär ugnsform 31 cm med bakplåtspapper. Pensla med vegetabilisk olja.
  • 4
    Ta kastrullen från värmen. Häll i bikarbonat i honungsblandningen och vispa i ca 10 sekunder, tills det bildas en bubblig och gyllene smet. Häll smeten i ugnsformen och låt svalna i minst 2 timmar.
  • 5
    Salt karamell:
  • 6
    Häll socker och vatten i en kastrull och värm upp på medelhög värme. Låt det småkoka några minuter tills sockret har lösts upp. Höj värmen och låt karamellen koka i ca 5 minuter tills den har fått en gyllene färg.
  • 7
    Ta kastrullen från värmen. Häll i grädde (var försiktig eftersom det kan stänka) och rör runt med en slickepott. Häll sedan i smör, vanilj och havssalt och låt den salta karamellen svalna.
  • 8
    Chokladbräck:
  • 9
    Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Smält den mörka chokladen och mjölkchokladen – det kan göras både i mikrovågsugnen eller i ett vattenbad.
  • 10
    Bred ut de två typerna av choklad på bakplåtspapperet och fördela sedan den salta karamellen över genom att hälla den i en tunn stråle. Använd en gaffel för att blanda alltsammans till ett marmorerat mönster.
  • 11
    Skär honeycomb (som nu har svalnat) i små bitar och fördela över chokladen. Låt chokladbräcket svalna helt innan det bryts i mindre bitar.
 
Tips:
Om du har honeycomb över kan du förvara den i en lufttät behållare i upp till en månad.
Ge bort chokladbräcket till värden/värdinnan nästa gång du går på middag. Slå in några bitar i bakplåtspapper och knyt ett vackert sidenband runt.
 
 
Le Creuset