- Choklad
Ingredienser
- 175 g mörk choklad
- 175 g mjölkchoklad
- 100 g socker
- 85 g honung
- 1 msk vegetabilisk olja
- 1,5 tsk bikarbonat
- 150 g socker
- 2 msk vatten
- 1,5 dl grädde
- 50 g saltat smör
- 1 msk vaniljpasta eller vaniljextrakt
- 2 tsk havssalt
-
Gör så här
-
1Honeycomb:
-
2Häll socker och honung i en kastrull och värm upp på medelhög värme. Låt det småkoka några minuter tills sockret har lösts upp och fått en gyllene färg.
-
3Under tiden klär du en Le Creuset rektangulär ugnsform 31 cm med bakplåtspapper. Pensla med vegetabilisk olja.
-
4Ta kastrullen från värmen. Häll i bikarbonat i honungsblandningen och vispa i ca 10 sekunder, tills det bildas en bubblig och gyllene smet. Häll smeten i ugnsformen och låt svalna i minst 2 timmar.
-
5Salt karamell:
-
6Häll socker och vatten i en kastrull och värm upp på medelhög värme. Låt det småkoka några minuter tills sockret har lösts upp. Höj värmen och låt karamellen koka i ca 5 minuter tills den har fått en gyllene färg.
-
7Ta kastrullen från värmen. Häll i grädde (var försiktig eftersom det kan stänka) och rör runt med en slickepott. Häll sedan i smör, vanilj och havssalt och låt den salta karamellen svalna.
-
8Chokladbräck:
-
9Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Smält den mörka chokladen och mjölkchokladen – det kan göras både i mikrovågsugnen eller i ett vattenbad.
-
10Bred ut de två typerna av choklad på bakplåtspapperet och fördela sedan den salta karamellen över genom att hälla den i en tunn stråle. Använd en gaffel för att blanda alltsammans till ett marmorerat mönster.
-
11Skär honeycomb (som nu har svalnat) i små bitar och fördela över chokladen. Låt chokladbräcket svalna helt innan det bryts i mindre bitar.