- Frukt
Ingredienser
- 150 g mjukt smör
- 200 g brunt socker
- 150 g honung
- 2 teskedar apelsinskal
- 1 tsk vaniljextrakt
- 2-3 tsk espressopulver (valfritt)
- 3 ägg (medelstora)
- 200 g rågmjöl
- 0,5 bakpulver
- 100 g grovt hackade valnötter
- 50 g socker
- 50 ml vatten
- 75 g grovt hackade valnötter
- 200 g grädde
- 2-3 matskedar honung (efter smak)
- 0,5 tsk. apelsinskal
- 0,25 tsk vaniljextrakt
- 250 g mascarpone
- 5-6 färska fikon, i kvartar
-
Gör så här
-
1Värm ugnen till 180°C (160° varmluft). Smörj en Le Creuset 24 cm springform och lägg bakplåtspapper i den.
-
2Till honungsbasen, blanda det mjuka smöret, farinsocker, honung, apelsinskal, vaniljextrakt och espressopulver i en matberedare eller med en stavmixer. Tillsätt gradvis ägg och vispa tills blandningen är fluffig.
-
3Blanda mjölet och bakpulvret väl i en annan skål, tillsätt blandningen och rör om kort. Vänd ner valnötterna. Häll smeten i den förberedda springformen och grädda i den förvärmda ugnen i 30 till 40 minuter.
-
4Det är bäst att testa med en sticka (om det fortfarande fastnar smet på stickan när du tar bort det ska kakan stå kvar i ugnen om stickan är ren är kakan klar).
-
5Till garnering, koka upp vatten med socker tills sockret börjar få lite färg. Tillsätt valnötterna, sänk värmen och rör konstant tills det bildats en fin karamellbeläggning. Låt valnötterna svalna var för sig på en bit bakplåtspapper.
-
6Till mascarponekrämen, vispa grädden i en skål och blanda med honung, apelsinskal och vaniljextrakt. Vänd försiktigt ner mascarponen.
-
7Ta ut kakan ur ugnen och låt den svalna lite. Bred ut krämen generöst över den avsvalnade kakan. Dekorera tårtan med fikonklyftor och karamelliserade valnötter.
-
8Tips: Kakan smakar bäst när den är varm från ugnen.