Allt om ångkokning: Så använder man en ångkokare
Ångkokning är en av de bästa tillagningsmetoderna för kompromisslös smak och näring. Med den här tekniken omges maten av het ånga och tillagas i en sluten miljö. Genom att undvika direktkontakt med vatten kan ingredienserna behålla sin form, färg, konsistens och alla de fantastiska egenskaper som nämns ovan. Ångkokning är känt för sin förmåga att tillaga livsmedel utan olja och fett, vilket innebär hälsosammare matlagning.
Hur ångkokar du mat steg för steg?
Steg 1:
Fyll tre fjärdedelar av en gryta med din föredragna vätska för matlagning (t.ex. vatten med tillsats av fond eller örtextrakt). Behåll en fjärdedel under den punkt där ånginsatsen vilar.
Steg 2:
Koka upp vattnet, sätt i ånginsatsen och lägg ingredienserna i insatsen. Följ anvisningarna i receptet.
Steg 3:
Lägg på ett tättslutande lock och ångkoka enligt anvisningarna. Lyft inte på locket någon gång eftersom det förlänger tillagningstiden. Våra lock har ventilationshål som släpper ut små mängder ånga och minskar kondensbildningen.
Steg 4:
När maten är färdiglagad kan du försiktigt lyfta på locket och låta ingredienserna svalna i några minuter. Användbart tips: Ta ut ingredienserna ca 30 sekunder till en minut innan de är klara eftersom tillagningen fortsätter i restvärmen medan de svalnar.
Servera direkt för att se de bästa och vackraste resultaten.
Mycket mer ånga
Gör dig redo att laga mat på ett snabbt och hälsosamt sätt med massor av smak.
Vanliga frågor
#1 Varför är det bättre att ånga mat?
Ångkokning bevarar den äkta smaken och den naturliga konsistensen hos delikata ingredienser. Den är också perfekt för lätta och fräscha måltider som grönsaker, fisk, kyckling och dumplings. Dessutom kräver den här metoden ingen olja eller fett, vilket minskar ditt kaloriintag.
#2 Vilken ånginsats ska jag använda?
Vår ånginsats i rostfritt stål finns i tre storlekar som är lätta att stapla så att du kan laga hela måltider på en gång. 20 cm ånginsats med glaslock har en trappstegsformad botten som passar köksutrustning i rostfritt stål med en diameter på 16 cm, 18 cm och 20 cm. Den stora ånginsatsen på 24 cm med lock passar alla grytor med en diameter på 20 cm, 22 cm och 24 cm. Dessutom kan den lilla ånginsatsen på 20 cm användas för sig själv eller staplas ovanpå en 20 cm gryta eller kastrull i 3-lagers rostfritt stål.
#3 Hur mycket vatten ska jag använda för ångkokning?
Det kan räcka med en liten mängd vatten eftersom du bara använder det för att skapa ånga och inte för att tillaga ingredienser. Fyll din gryta med vatten eller matlagningsvätska ungefär tre fjärdedelar under botten på din ånginsats eller durkslag. Nyckeln till framgång är att hålla det kokande vattnet åtskilt från ånginsatsen. Detta gör att ångan omger ingredienserna och ger en jämn och skonsam tillagning utan risk för att ingrediensen bränns vid.
#4 Vilken värmeinställning är bäst för ångkokning?
När vattnet når kokpunkten, ställ in värmen på medium så att det sjuder försiktigt och stadigt. Undvik att använda inställningarna "boost" eller "puls" på din induktionshäll.
#5 Hur lång tid tar det att ångkoka mat?
Ångkokningstiden varierar från recept till recept. Men som en tumregel bör grönsaker ångkokas i 5 minuter eller mindre, medan kött och fisk blir färdiga på 3-10 minuter. Du kan även räkna med en extra nedkylningstid på 1-2 minuter.
Se mer
Gillar du det här blogginlägget? Här är några fler förslag på vad du kan läsa. Här är några fler förslag på inlägg som du kanske gillar.