Iles flottantes med nougatine och björnbär

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Under 1 timme Under 1 timme
ANTAL PERSONER
4-6 4-6
Iles flottantes med nougatine och björnbär
Illes flottante betyder "flytande öar" och med tillsatt nougatine och björnbär, är det en dessert som kommer att väcka uppmärksamhet med sin eleganta framtoning.
HUVUDINGREDIENSER
  • Ägg
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

Marengs:
  • 4 pastöriserade äggvitor
  • 1 knivsudd salt
  • 200 g socker
Creme anglaise:
  • 2 ½ dl mjölk
  • 2 ½ dl grädde
  • 4 pastöriserade äggulor
  • 3 msk socker
  • 1 vaniljstång
Nougatine:
  • 100 g socker
  • ½ dl vatten
  • 75 g mandel
  • 150 g björnbär till dekoration
  • Gör så här

  • 1
    Vispa äggvitorna styva med en knivsudd salt. Tillsätt därefter 200 g socker, litet i taget. Fortsätt vispa tills du får en fast marängsmet och du kan vända skålen upp och ned utan att det rinner ut.
  • 2
    Koka upp mjölk och grädde i en kastrull och sänk sedan värmen så att den ligger strax under kokpunkten.
  • 3
    Lägg i stora skedar med marängsmet i kastrullen. Låt dem pochera försiktigt i ca 1½ minut och vänd sedan marängerna. Låt pochera ytterligare 1½ minut. Ta försiktigt upp marängerna ur kastrullen och placera dem på en ren handduk.
  • 4
    När alla marängerna är pocherade viskas äggulorna luftigt ihop med 3 msk socker och vaniljkorn från vaniljstången i en skål.
  • 5
    Häll mjölkmassan från kastrullen i skålen i en tunn stråle medan du vispar.
  • 6
    Häll sedan tillbaka hela massan in kastrullen och värm försiktigt tills den börjar tjockna. Ta kastrullen av värmen när creme anglaisen är ca 70 grader.
  • 7
    Smält 100 g socker med ½ dl vatten i en kastrull utan beläggning. Värm sockermassan till den blir ljusbrun.
  • 8
    Lägg sedan i mandlarna i sockermassan och vänd ihop dem väl, så att alla mandlarna täcks.
  • 9
    Nougatinen (sockermassan med mandlar) hälls ut på ett bakplåtspapper och låt svalna. Skär i mindre bitar med en sågtandad kniv.
  • 10
    Lägg upp creme anglaisen i skålar och toppa med pocherade maränger, nougatine och till sist björnbär.