- Ägg
Ingredienser
- 4 pastöriserade äggvitor
- 1 knivsudd salt
- 200 g socker
- 2 ½ dl mjölk
- 2 ½ dl grädde
- 4 pastöriserade äggulor
- 3 msk socker
- 1 vaniljstång
- 100 g socker
- ½ dl vatten
- 75 g mandel
- 150 g björnbär till dekoration
-
Gör så här
-
1Vispa äggvitorna styva med en knivsudd salt. Tillsätt därefter 200 g socker, litet i taget. Fortsätt vispa tills du får en fast marängsmet och du kan vända skålen upp och ned utan att det rinner ut.
-
2Koka upp mjölk och grädde i en kastrull och sänk sedan värmen så att den ligger strax under kokpunkten.
-
3Lägg i stora skedar med marängsmet i kastrullen. Låt dem pochera försiktigt i ca 1½ minut och vänd sedan marängerna. Låt pochera ytterligare 1½ minut. Ta försiktigt upp marängerna ur kastrullen och placera dem på en ren handduk.
-
4När alla marängerna är pocherade viskas äggulorna luftigt ihop med 3 msk socker och vaniljkorn från vaniljstången i en skål.
-
5Häll mjölkmassan från kastrullen i skålen i en tunn stråle medan du vispar.
-
6Häll sedan tillbaka hela massan in kastrullen och värm försiktigt tills den börjar tjockna. Ta kastrullen av värmen när creme anglaisen är ca 70 grader.
-
7Smält 100 g socker med ½ dl vatten i en kastrull utan beläggning. Värm sockermassan till den blir ljusbrun.
-
8Lägg sedan i mandlarna i sockermassan och vänd ihop dem väl, så att alla mandlarna täcks.
-
9Nougatinen (sockermassan med mandlar) hälls ut på ett bakplåtspapper och låt svalna. Skär i mindre bitar med en sågtandad kniv.
-
10Lägg upp creme anglaisen i skålar och toppa med pocherade maränger, nougatine och till sist björnbär.