- Kyckling
Ingredienser
- 10 sparris
- 10 tunna baconskivor
- 4-5 kycklinginnerfiléer
- 8 salladslökar
- 1 tsk vita sesamfrön, rostade
- 1 dl kycklingfond
- 1 dl soja
- 0,5 dl mirin (sött risvin) (finns i asiatiska livsmedelsbutiker)
- 0,5 dl sake eller vitt vin
- 20 g majsmjöl blandat med lite kallt vatten, tills det är tunnflytande
- 300 g kycklingfärs
- 2 vitlöksklyftor, finrivna
- 1 cm ingefära, skalad och finriven
- 1 tsk sesamolja
- chilisås, efter smak
- salt och peppar
- vegetabilisk olja
-
Gör så här
-
1Grillspett 1 – sparris med bacon
-
2Skär bort den nedre torra delen av sparrisarna och skär varje sparris i 3-4 bitar (beroende på storlek). Blanchera dem i saltat vatten i 30 sekunder och skölj dem sedan i kallt vatten så att tillagningsprocessen avstannar. Torka av dem med lite hushållspapper.
-
3Skär baconskivorna i samma antal bitar som sparrisbitarna. Linda en bit bacon runt en bit sparris och sätt fast dem på grillspettet. Fördela dem lika, ungefär fem på varje spett och pressa ihop bitarna ordentligt.
-
4Värm upp grillplattan på medelvärme i ca 5 minuter och stek sedan spetten tills baconet är brunt och krispigt på båda sidor.
-
5Grillspett 2 – kyckling och salladslök med sojaglace
-
6Häll kycklingfond, soja, mirin och sake/vitt vin i en kastrull och låt det småkoka. Häll i majsmjölet som blandats med vatten och rör om tills det tjocknar. Ta av glacen från värmen och låt den svalna.
-
7Skär varje innerfilé i 2-3 bitar så att de blir till munsbitar. Skär även salladslöken så att de passar kycklingbitarnas storlek. Fördela alla bitarna jämnt på spetten, ca tre bitar kyckling och tre bitar salladslök på varje spett. Varva kyckling och salladslök på spetten och tryck fast bitarna ordentligt.
-
8Värm grillplattan på medelhög värme i ca 5 minuter. Pensla på sojaglacen på spetten och stek dem runtom i 15-20 minuter tills de är bruna och glacen har karamelliserats. När grillspetten är klara penslar du dem en sista gång med glacen och strö sedan över sesamfrön.
-
9Grillspett 3 – kryddiga kycklingbullar med sojaglace
-
10Blanda kycklingfärs, vitlök, ingefära, sesamolja, salt och peppar och blanda ihop till en fast färs. Ta lite vegetabilisk olja i händerna och forma färsen runt grillspettet till en platt frikadell (ca 1 cm tjock och 3 cm lång).
-
11Värm upp grillplattan på medelvärme i ca 5 minuter och stek kycklingbullarna på alla sidor tills de fått fin färg och nästan är genomkokta. Pensla dem sedan med sojaglace och stek så att glacen karamelliseras.