- Grönsaker
Ingredienser
- 2 hela vitlökar
- 20 g smält smör
- 1 msk soja
- 150-200 g svamp, t.ex. champinjoner
- 75 g misopasta
- 50 g smör, rums tempererat
- Chilipulver, efter smak
- 50 g misopasta
- 1 msk mirin, sött japanskt risvin
- 1 msk socker
- ½ tsk vatten
- ¼ tsk vinäger
- 4 stora eller 8 små majrovor
- 4-5 dl dashi, japansk fiskbuljong (finns i asiatiska butiker)
- ½ tsk salt
-
Gör så här
-
1Grillspett 1 – Vitlöksklyftor med smör- och sojasås
-
2Skala vitlöken och blanchera klyftorna i kokande vatten i ca 1 min.
-
3Fördela vitlöksklyftorna på spetten. ”Skruva” på dem istället för att pressa.
-
4Blanda smält smör och soja och häll såsen över spetten. Stek dem i en grillpanna på medelvärme tills de är gyllenbruna.
-
5Grillspett 2 – Svamp med misosmör
-
6Blanda miso, smör och chilipulver tills det blir en tjock pasta.
-
7Skär svamparna i munsbitar, fördela dem på spetten och pensla över pastan.
-
8Stek dem i en grillpanna på medelvärme i ca 3 min. på varje sida.
-
9Grillspett 3 – Majrovor med söt misosås
-
10Blanda miso, mirin, socker, vatten och vinäger tills det är väl blandat.
-
11Skär av blasten och änden på majrovorna och tvätta dem noggrant. Skär dem till munsbitar.
-
12Häll fiskbuljongen (dashi) i en gryta och låt den koka upp. Tillsätt salt och majrovor. Koka i ca 5 min. Låt dem svalna innan du fördelar dem på spetten. Pensla spetten med misosåsen.
-
13Stek dem i en grillpanna på medelhög värme tills de får en gyllenbrun färg överallt och pensla med misosåsen igen före servering.