Japanska grillspett med grönsaker

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Under 1 timme Under 1 timme
ANTAL PERSONER
2-4 2-4
Japanska grillspett med grönsaker
Det japanska köket är fullt av spännande smaker och aromer! Här får du tre varianter av vegetariska grillspett – ”Kushiyaki” på japanska – som kan ätas med ris eller som de är som aptitretare.
HUVUDINGREDIENSER
  • Grönsaker
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

Grillspett 1 – Vitlök med sås av smör och soja (4-5 spett)
  • 2 hela vitlökar
  • 20 g smält smör
  • 1 msk soja
Grillspett 2 – Svamp med kryddigt misosmör (3-6 spett)
  • 150-200 g svamp, t.ex. champinjoner
  • 75 g misopasta
  • 50 g smör, rums tempererat
  • Chilipulver, efter smak
Grillspett 3 – Majrovor med söt misosås (2-4 spett)
  • 50 g misopasta
  • 1 msk mirin, sött japanskt risvin
  • 1 msk socker
  • ½ tsk vatten
  • ¼ tsk vinäger
  • 4 stora eller 8 små majrovor
  • 4-5 dl dashi, japansk fiskbuljong (finns i asiatiska butiker)
  • ½ tsk salt
  • Gör så här

  • 1
    Grillspett 1 – Vitlöksklyftor med smör- och sojasås
  • 2
    Skala vitlöken och blanchera klyftorna i kokande vatten i ca 1 min.
  • 3
    Fördela vitlöksklyftorna på spetten. ”Skruva” på dem istället för att pressa.
  • 4
    Blanda smält smör och soja och häll såsen över spetten. Stek dem i en grillpanna på medelvärme tills de är gyllenbruna.
  • 5
    Grillspett 2 – Svamp med misosmör
  • 6
    Blanda miso, smör och chilipulver tills det blir en tjock pasta.
  • 7
    Skär svamparna i munsbitar, fördela dem på spetten och pensla över pastan.
  • 8
    Stek dem i en grillpanna på medelvärme i ca 3 min. på varje sida.
  • 9
    Grillspett 3 – Majrovor med söt misosås
  • 10
    Blanda miso, mirin, socker, vatten och vinäger tills det är väl blandat.
  • 11
    Skär av blasten och änden på majrovorna och tvätta dem noggrant. Skär dem till munsbitar.
  • 12
    Häll fiskbuljongen (dashi) i en gryta och låt den koka upp. Tillsätt salt och majrovor. Koka i ca 5 min. Låt dem svalna innan du fördelar dem på spetten. Pensla spetten med misosåsen.
  • 13
    Stek dem i en grillpanna på medelhög värme tills de får en gyllenbrun färg överallt och pensla med misosåsen igen före servering.