Jordgubbsparfait

SVÅRIGHETSGRAD
Avancerad Avancerad
TILLAGNING
Över 2 timmar Över 2 timmar
ANTAL PERSONER
6-8 6-8
Jordgubbsparfait
Detta är ett recept på en läcker hemmagjord jordgubbsparfait – gjord i en gjutjärnsgryta och helt utan glassmaskin.
HUVUDINGREDIENSER
  • Frukt
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

Jordgubbsmarmelad:
  • 250 g jordgubbar
  • 125 g syltsocker
  • 1 ekologiskt citronskal
Parfait:
  • 1 vaniljstång
  • 1 dl ljust rörsocker
  • 6 pastöriserade äggulor
  • 3,75 dl vispgrädde
  • Gör så här

  • 1
    Jordgubbsmarmelad:
  • 2
    Skölj jordgubbarna, ta bort stjälkarna och skär bären i mindre bitar.
  • 3
    Blanda jordgubbar, syltsocker och citronskal i en gryta och koka upp blandningen.
  • 4
    Låt marmeladen småkoka i 10 minuter och ställ den sedan att svalna medan du gör parfaiten.
  • 5
    Parfait:
  • 6
    Dela vaniljstången på längden och skrapa försiktigt ur vaniljfröna. Blanda sedan fröna med lite av sockret.
  • 7
    Vispa ihop äggulor, socker och vanilj tills det blir ljust och luftigt.
  • 8
    Vispa grädden i en gryta och vänd ned äggsmeten.
  • 9
    Vänd till sist ned den avsvalnade jordgubbsmarmeladen och frys smeten i tre timmar.
  • 10
    Dekorera eventuellt parfaiten med färska jordgubbar vid serveringen.