Kalua Pork – Hawaiiansk långstekt karré

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Över 2 timmar Över 2 timmar
ANTAL PERSONER
6-8 6-8
Kalua Pork – Hawaiiansk långstekt karré
Ordet ”kalua” kommer från Hawaii och betyder ”att tillaga i en ugn under jorden”, och beskriver hur invånarna normalt tillagar den här rätten. Hemma kan man i stället tillaga den i en gjutjärnsgryta i ugnen och få ett lika mört och välsmakande resultat. Kalua pork påminner på många sätt om pulled pork, och kan t.ex. ätas med tillbehör eller som fyllning i burgare och tacos.
HUVUDINGREDIENSER
  • Kött
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 2 kg karré utan ben
  • 2 msk ”grillkryddor” eller barbequeblandning
  • 6 msk flytande rökarom (kan uteslutas)
  • 2 morötter, i små tärningar
  • 3 stjälkar selleri, i små tärningar
  • 1 liten fänkål, finhackad
  • Gör så här

  • 1
    Skåra hela karrén i ett rutmönster. Massera in kryddorna ordentligt i köttet och packa in det i plastfolie eller en fryspåse. Låt sedan köttet marinera i kylskåpet över natten.
  • 2
    Ta ut köttet ur kylen 2 timmar innan det ska tillagas. Värm ugnen till 160 °C.
  • 3
    Packa upp köttet och lägg det i grytan. Häll eller spruta flytande rökarom över köttet, lägg på locket och låt det stå i ugnen i 5-6 timmar. Tillsätt de hackade grönsakerna efter 3 timmar.
  • 4
    Ta ut köttet ur ugnen när det är klart. Häll upp skyn i en behållare. Använd två gafflar till att dra isär köttet och grönsakerna innan servering, och häll eventuellt lite sky över för att göra rätten lite saftigare.