
Ordet ”kalua” kommer från Hawaii och betyder ”att tillaga i en ugn under jorden”, och beskriver hur invånarna normalt tillagar den här rätten. Hemma kan man i stället tillaga den i en gjutjärnsgryta i ugnen och få ett lika mört och välsmakande resultat. Kalua pork påminner på många sätt om pulled pork, och kan t.ex. ätas med tillbehör eller som fyllning i burgare och tacos.
HUVUDINGREDIENSER
- Kött
Ingredienser
Gör så här
Ingredienser
- 2 kg karré utan ben
- 2 msk ”grillkryddor” eller barbequeblandning
- 6 msk flytande rökarom (kan uteslutas)
- 2 morötter, i små tärningar
- 3 stjälkar selleri, i små tärningar
- 1 liten fänkål, finhackad
-
Gör så här
-
1Skåra hela karrén i ett rutmönster. Massera in kryddorna ordentligt i köttet och packa in det i plastfolie eller en fryspåse. Låt sedan köttet marinera i kylskåpet över natten.
-
2Ta ut köttet ur kylen 2 timmar innan det ska tillagas. Värm ugnen till 160 °C.
-
3Packa upp köttet och lägg det i grytan. Häll eller spruta flytande rökarom över köttet, lägg på locket och låt det stå i ugnen i 5-6 timmar. Tillsätt de hackade grönsakerna efter 3 timmar.
-
4Ta ut köttet ur ugnen när det är klart. Häll upp skyn i en behållare. Använd två gafflar till att dra isär köttet och grönsakerna innan servering, och häll eventuellt lite sky över för att göra rätten lite saftigare.