- Nötkött
Ingredienser
- 1 kg kalvstek av t.ex. rulle eller fransyska
- 6 dl vitt vin
- 4 dl vatten
- Kryddbukett bestående av 1 kvist rosmarin, 2 lagerblad, 2 dillstjälkar och 2 persiljestjälkar
- 8 hela pepparkorn
- 5 dl vispgrädde
- 1 tsk havssalt
- 4 msk maizena
- 1 citron
- Nymald vitpeppar
- 1 knippe grön sparris
- 4 morötter
- 500 g salladsärter (sugarsnaps)
- 1 knippe körvel
- 1 knippe dill
- 1 knippe bladpersilja
-
Gör så här
-
1Skär köttet i ca 4 x 4 cm stora bitar. Lägg kött, vin och vatten i grytan och koka upp sakta. Skumma av med hålslev. Tillsätt kryddbuketten och de hela pepparkornen. Koka köttet under lock på låg värme i en timme.
-
2Torka av grytans kanter med hushållspapper och ta bort kryddbuketten. Tillsätt grädde och salt.
-
3Red såsen med maizena utrört i vatten. Rör tills såsen tjocknar, ca 6-8 minuter. Smaka av med citronsaft och vitpeppar.
-
4Skiva morötterna och lägg dem i grytan.
-
5Skär sparris och salladsärter i bitar på snedden och låt dem koka med i grytan i 5-6 minuter före serveringen.
-
6Hacka örterna. Spara lite av örterna till dekoration. Vänd ned de hackade örterna i frikassén precis före serveringen.
-
7Lägg upp frikassén i djupa tallrikar och dekorera med örter på toppen.
-
8Servera med kokt sparrispotatis eller ett gott bröd.