Kanelbutterkaka

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Under 2 timmar Under 2 timmar
ANTAL PERSONER
10+ 10+
Kanelbutterkaka
Enkelt recept på en snuskig kanelbutterkaka bakad i en gjutjärnspanna. Servera kakan ljummen och dekorera eventuellt med glasyr.
HUVUDINGREDIENSER
  • Mjöl
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

Deg:
  • 50 g jäst
  • 2 dl ljummen mjölk
  • 2 ägg
  • 100 g smält smör
  • ½ tsk salt
  • 1 msk socker
  • 1 tsk kardemumma
  • ca 500 g mjöl
  • 1 ägg till pensling
Fyllning:
  • 100 g mjukt smör
  • 2 msk mald kanel
  • 80 g socker
Glasyr:
  • 100 g florsocker
  • ca 2 msk kokande vatten
  • Gör så här

  • 1
    Lös upp jästen i lite av den ljumna mjölken i en hushållsassistent. Tillsätt därefter resten av mjölken, salt, socker, ägg, smör och kardemumma och blanda. Tillsätt ca hälften av mjölet och knåda degen väl i maskinen. Tillsätt sedan mer mjöl tills degen är blank och fin och släpper bunken. Låt degen jäsa i bunken i ca 1 timme i rumstemperatur under en handduk.
  • 2
    Gör under tiden i ordning fyllningen genom att blanda ihop det mjuka smöret, socker och kanel med en gaffel. Ställ fyllningen åt sidan tills den ska användas.
  • 3
    När degen har jäst, strö ut lite mjöl på bänken och kavla ut degen till en rektangel. Bred ut fyllningen över degen och se till att det kommer ända ut i kanterna. Rulla ihop degen från den ena änden till den andra så att det blir en rulle. Skär rullen i ca 2 cm tjocka skivor.
  • 4
    Smörj en buffégryta med lite smör och lägg kanelsnäckorna tätt ihop i den. Här används en buffégryta på 30 cm i diameter. Låt dem jäsa i ca 30 minuter och pensla dem med ett uppvispat ägg.
  • 5
    Grädda kanelbutterkakan i ugnen i 200 °C i ca 15–20 minuter tills kanelsnäckorna är ljusbruna och spröda på ytan.
  • 6
    Servera kakan ljummen och dekorera eventuellt med glasyr.