- Mjöl
Ingredienser
- 50 g jäst
- 2 dl ljummen mjölk
- 2 ägg
- 100 g smält smör
- ½ tsk salt
- 1 msk socker
- 1 tsk kardemumma
- ca 500 g mjöl
- 1 ägg till pensling
- 100 g mjukt smör
- 2 msk mald kanel
- 80 g socker
- 100 g florsocker
- ca 2 msk kokande vatten
-
Gör så här
-
1Lös upp jästen i lite av den ljumna mjölken i en hushållsassistent. Tillsätt därefter resten av mjölken, salt, socker, ägg, smör och kardemumma och blanda. Tillsätt ca hälften av mjölet och knåda degen väl i maskinen. Tillsätt sedan mer mjöl tills degen är blank och fin och släpper bunken. Låt degen jäsa i bunken i ca 1 timme i rumstemperatur under en handduk.
-
2Gör under tiden i ordning fyllningen genom att blanda ihop det mjuka smöret, socker och kanel med en gaffel. Ställ fyllningen åt sidan tills den ska användas.
-
3När degen har jäst, strö ut lite mjöl på bänken och kavla ut degen till en rektangel. Bred ut fyllningen över degen och se till att det kommer ända ut i kanterna. Rulla ihop degen från den ena änden till den andra så att det blir en rulle. Skär rullen i ca 2 cm tjocka skivor.
-
4Smörj en buffégryta med lite smör och lägg kanelsnäckorna tätt ihop i den. Här används en buffégryta på 30 cm i diameter. Låt dem jäsa i ca 30 minuter och pensla dem med ett uppvispat ägg.
-
5Grädda kanelbutterkakan i ugnen i 200 °C i ca 15–20 minuter tills kanelsnäckorna är ljusbruna och spröda på ytan.
-
6Servera kakan ljummen och dekorera eventuellt med glasyr.