Kikärter, tomater och saffransbakade ägg

SVÅRIGHETSGRAD
Lättlagat Lättlagat
TILLAGNING
Under 30 minuter Under 30 minuter
ANTAL PERSONER
2-4 2-4
Kikärter, tomater och saffransbakade ägg
En kryddig, varm och läcker maträtt som är perfekt som brunch, lunch eller som en lättare middag. Maträtten är fantastiskt god tillsammans med rostat bröd som kan suga upp den goda såsen.
HUVUDINGREDIENSER
  • Grönsaker
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • En nypa saffranstrådar
  • 2 msk olivolja
  • 1 liten rödlök, tunt skivad
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 1 knivsudd mald spiskummin
  • 2 burkar kikärtor, sköljda och avrunna
  • 4 ägg
  • 1 litet knippe färsk koriander, finhackad
  • 1 knivsudd chiliflakes
  • 1 knivsudd malen sumac (syrlig krydda som kan köpas på välsorterade mataffärer) eller rivet citronskal
  • 150 g körsbärstomater, skurna i halvor
  • 2 msk naturell yoghurt
  • Salt och peppar
  • Gör så här

  • 1
    Sätt ugnen på 200 °C
  • 2
    Fyll en kopp med varmt vatten och lägg i saffranstrådarna. Låt smaken och färgen dra i vattnet
  • 3
    Häll i olivolja i stekpannan och värm på låg till medelhög värme
  • 4
    Tillsätt lök, vitlök och spiskummin och stek löken mjuk
  • 5
    Tillsätt kikärtor och saffransvatten
  • 6
    Låt sjuda på medelhög värme tills konsistensen tjocknar
  • 7
    Smaka av med salt och peppar
  • 8
    Gröp ur fyra fördjupningar i rätten med en sked och häll i ett ägg i varje fördjupning
  • 9
    Sätt in stekpannan i ugnen och baka tills ägget är tillagat (5–10 min). Äggulan ska inte vara för hård
  • 10
    Ta ut stekpanna ur ugnen och strö över koriander, chili, sumac/citronskal och tomater. Toppa till sist med lite yoghurt