Klassisk focaccia

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
FÖRBEREDELSETID
Under två timmar Under två timmar
TILLAGNING
Under en timme Under en timme
ANTAL PERSONER
6-8 6-8
Klassisk focaccia
Det här italienska tunnbrödet liknar pizza i stil och textur. Den är enkel att göra, utsökt och en riktig publikfriare. Ringla över olivolja och krydda rikligt med havssalt.
HUVUDINGREDIENSER
  • Mjöl
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

TILL DEGEN
  • 350 g mjöl (+ extra till knådning)
  • 10 ml salt
  • 2 kryddmått socker
  • 2 matskedar olivolja
  • 10 g torrjäst
  • 3 dl ljummet vatten
TOPPINGAR:
  • Olivolja
  • Havssalt
  • Grönsaker och örter (t.ex. lök, paprika, örter, vitlök, oliver osv.)
  • Gör så här

  • 1
    Lägg mjöl, salt, socker, olivolja och jäst i skålen på en bakmaskin. Blanda med en degkrok. Tillsätt nog med ljummet vatten för att göra degen mjuk och klumpig men välblandad.
  • 2
    Knåda degen i minst 10 minuter tills den är jämn och mjuk (inte torr eller hård). Täck med en fuktig kökshandduk och ställ den för att jäsa till dubbel storlek på en varm plats. Det kommer att ta ungefär 45–60 minuter.
  • 3
    Borsta botten och kanterna i Le Creusets brödgryta med smör.
  • 4
    Slå ut degen och se till att all luft har tryckts ut.
  • 5
    Tippa i degen i botten på brödgrytan. Böj dina fingrar lätt och tryck dem över degens yta för att skapa fördjupningar med jämna mellanrum. Borsta ytan med en generös mängd olivolja och strö över havssalt. Dekorera med grönsaker och örter.
  • 6
    Täck med locket och låt jäsa på en varm plats tills degen blivit dubbelt så stor igen. Det bör ta ungefär 20 minuter.
  • 7
    Värm ugnen på 250 °C (230 °C varmluftsugn).
  • 8
    Sänk ugnstemperaturen till 200 °C (180 °C varmluftsugn) och sätt in brödgrytan i ugnen för att baka brödet. Baka i 20 minuter, avlägsna sedan locket och baka i ytterligare 20 minuter tills de fått fin färg.