- Ris
Ingredienser
- Dagsgammal risgrynsgröt (mängd motsvarande 1,5 I mjölk och 250 g grötris)
- 250 g mandel
- 5 dl vispgrädde
- 1–2 vaniljstänger
- 2 msk florsocker
- Körsbärssås. t.ex. Amarena.
-
Gör så här
-
1Var noga med att använda risgrynsgröt som du har tillagat dagen innan och förvarat i kylskåp. Då vet du att gröten har satt sig ordentligt och att ris à la Maltan inte blir för rinnig.
-
2Koka mandlarna i vatten i en kastrull i 5 minuter. Häll av vattnet och skölj ordentligt med kallt vatten. Ta bort skalet på de skållade mandlarna och hacka dem grovt – glöm inte att spara en hel mandel!
-
3Vispa grädden lätt och vänd försiktigt ned den i den kalla risgrynsgröten.
-
4Dela vaniljstängerna på längden skrapa ut kornen med en vass kniv. Blanda dem med florsockret. Vänd försiktigt ihop ris à la Maltan med de grovhackade mandlarna och en hel mandel. Servera med kall eller varm körsbärssås.