Klassisk ris à la Malta med körsbärssås

SVÅRIGHETSGRAD
Lättlagat Lättlagat
FÖRBEREDELSETID
Under 30 minuter Under 30 minuter
TILLAGNING
Under 30 minuter Under 30 minuter
ANTAL PERSONER
6-8 6-8
Klassisk ris à la Malta med körsbärssås
Gör dig redo inför julafton eller julens andra festligheter med vårt enkla recept på ris à la Malta med körsbärssås. Tänk på att göra risgrynsgröten dagen innan – Se vårt recept på risgrynsgröt.
HUVUDINGREDIENSER
  • Ris
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • Dagsgammal risgrynsgröt (mängd motsvarande 1,5 I mjölk och 250 g grötris)
  • 250 g mandel
  • 5 dl vispgrädde
  • 1–2 vaniljstänger
  • 2 msk florsocker
Till servering:
  • Körsbärssås. t.ex. Amarena.
  • Gör så här

  • 1
    Var noga med att använda risgrynsgröt som du har tillagat dagen innan och förvarat i kylskåp. Då vet du att gröten har satt sig ordentligt och att ris à la Maltan inte blir för rinnig.
  • 2
    Koka mandlarna i vatten i en kastrull i 5 minuter. Häll av vattnet och skölj ordentligt med kallt vatten. Ta bort skalet på de skållade mandlarna och hacka dem grovt – glöm inte att spara en hel mandel!
  • 3
    Vispa grädden lätt och vänd försiktigt ned den i den kalla risgrynsgröten.
  • 4
    Dela vaniljstängerna på längden skrapa ut kornen med en vass kniv. Blanda dem med florsockret. Vänd försiktigt ihop ris à la Maltan med de grovhackade mandlarna och en hel mandel. Servera med kall eller varm körsbärssås.
 
The measurements of this recipe are appropriate for a full batch of rice pudding. If you have used the rice pudding for dessert the previous evening you will have to lessen the quantities appropriately.
Although traditionally served with ‘cherry sauce’, cherry jam or a quick homemade cherry compote is a good replacement.
 
 
Le Creuset