- Mjöl
Ingredienser
- ½ msk salt
- ½ msk olja
- 100 g rågmjöl
- 200 g fullkornsvetemjöl
- 100 g havregryn
- 1 tsk bakpulver
- 100 g blandade frön t.ex. pumpakärnor, solrosfrön, sesamfrön, vallmofrön och linfrön
- 25 g mjukt smör
-
Gör så här
-
1Häll vatten, salt och olja i en skål. Blanda de två mjöl sorterna med havregryn, bakpulver och blandade frön i en annan skål. Häll de torra ingredienserna i vätske blandningen och blanda ihop. Tillsätt smör och knåda degen tills en är blank och smidig.
-
2Täck över skålen med en handduk, ställ den i rumstemperatur eller varmare och låt degen jäsa i 1 timme.
-
3Sätt ugnen på 240° C.
-
4Dela degen i två delar. Lägg varje del mellan två bakplåtspapper och kavla ut degen så tunt som möjligt. Pricka degen med en gaffel. Skär ut lagom stora rutor i degen med en kniv så är det enkelt att ”bryta” brödet i snygga bitar när det är gräddat och har svalnat. Stjälp upp degen på en bakplåt.
-
5Grädda knäckebrödet i den varma ugnen i 7-8 minuter. Lägg över det på ett galler och låt det svalna innan du bryter det i bitar. Förvara knäckebrödet i en lufttät burk.
-
6Tips: Låt eventuellt den övertäckta degen jäsa i ugnen med bara ugnslampan tänd. Värmen från lampan gör att det blir tillräckligt varmt inne i ugnen.