Knäckebröd med frön och kärnor

SVÅRIGHETSGRAD
Avancerad Avancerad
TILLAGNING
Över 2 timmar Över 2 timmar
ANTAL PERSONER
10+ 10+
Knäckebröd med frön och kärnor
Hembakade knäckebröd är lätta att baka. Använd knäckebrödet på ostbrädan eller som ett litet mellanmål i lunchpaketet.
HUVUDINGREDIENSER
  • Mjöl
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • ½ msk salt
  • ½ msk olja
  • 100 g rågmjöl
  • 200 g fullkornsvetemjöl
  • 100 g havregryn
  • 1 tsk bakpulver
  • 100 g blandade frön t.ex. pumpakärnor, solrosfrön, sesamfrön, vallmofrön och linfrön
  • 25 g mjukt smör
  • Gör så här

  • 1
    Häll vatten, salt och olja i en skål. Blanda de två mjöl sorterna med havregryn, bakpulver och blandade frön i en annan skål. Häll de torra ingredienserna i vätske blandningen och blanda ihop. Tillsätt smör och knåda degen tills en är blank och smidig.
  • 2
    Täck över skålen med en handduk, ställ den i rumstemperatur eller varmare och låt degen jäsa i 1 timme.
  • 3
    Sätt ugnen på 240° C.
  • 4
    Dela degen i två delar. Lägg varje del mellan två bakplåtspapper och kavla ut degen så tunt som möjligt. Pricka degen med en gaffel. Skär ut lagom stora rutor i degen med en kniv så är det enkelt att ”bryta” brödet i snygga bitar när det är gräddat och har svalnat. Stjälp upp degen på en bakplåt.
  • 5
    Grädda knäckebrödet i den varma ugnen i 7-8 minuter. Lägg över det på ett galler och låt det svalna innan du bryter det i bitar. Förvara knäckebrödet i en lufttät burk.
  • 6
    Tips: Låt eventuellt den övertäckta degen jäsa i ugnen med bara ugnslampan tänd. Värmen från lampan gör att det blir tillräckligt varmt inne i ugnen.