- Grönsaker
Ingredienser
- 1 lök
- 1 vitlöksklyfta
- 1 röd chili
- 1 stjälk citrongräs
- 1 stor ingefära
- 5 limeblad
- 2 msk tamari (påminner om soja men är ett glutenfritt alternativ som innehåller mindre salt)
- 1 msk socker
- 8 dl grönsaksbuljong
- 1 burk kokosmjölk
- 1 broccoli, i små buketter
- 3 morötter, diagonalt skivade
- 1 röd paprika, i tunna strimlor
- 2 portobellosvampar, i skivor
- Pak choy – i fjärdedelar, stekta
- Kokosolja
- Böngroddar
- Chili, i tunna skivor
- Koriander
- 500 g fast tofu
- 1 dl tamari (påminner om soja men är ett glutenfritt alternativ som innehåller mindre salt)
- 1 vitlöksklyfta, finriven
- 1 lime, saft och finrivet skal
- 8 citrongrässtänger
-
Gör så här
-
1Dela tofun på mitten.
-
2Lägg de två bitarna bredvid varandra mellan 2 skärbrädor med en ren handduk mellan.
-
3Placera något tungt ovanpå.
-
4Pressa tofun i 30 minuter.
-
5Blanda ihop tamari, vitlök och lime med marinaden.
-
6Marinera tofun i blandningen i 30 minuter.
-
7Lägg lök, vitlök, chili, citrongräs, limeblad, tamari, ingefära och socker i en matberedare eller mixer. Hacka det till en pasta.
-
8Skär tofun i tärningar och sätt dem på citrongrässtängerna.
-
9Värm en grillpanna på hög värme.
-
10Grilla tofuspetten i 2 minuter på varje sida.
-
11Värm gjutjärnsgrytan på medelhög värme.
-
12Stek pastan i ett par minuter under omrörning.
-
13Tillsätt broccoli, morötter, paprika och portobellosvamparna, och låt det steka med i några minuter.
-
14Tillsätt buljong och kokosmjölk, och låt soppan sjuda i 15 minuter.
-
15Hetta upp en stekpanna på hög värme och tillsätt lite kokosolja.
-
16Steg pack choyen några minuter på varje sida.
-
17Smaka av soppan med salt och peppar.
-
18Häll upp soppan i skålar toppade med pak choy, böngroddar, chili och koriander.
-
19Servera med tofuspetten.