Kokosoppa med tofuspett

SVÅRIGHETSGRAD
Avancerad Avancerad
TILLAGNING
Över 2 timmar Över 2 timmar
ANTAL PERSONER
2-4 2-4
Kokosoppa med tofuspett
Denna krämiga kokossoppa tillfredsställer både smaklökarna och det goda samvetet. Rätten är nämligen helt utan kött, men fylld med de läckraste grönsakerna och asiatiska smakerna. Så om du behöver en snabb smak av varmare nejder kan du ta med Asien in i köket med denna enkla och spännande maträtt. Receptet är framtaget i samarbete med Maria, som står bakom Vanløse Blues.
HUVUDINGREDIENSER
  • Grönsaker
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 1 lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 röd chili
  • 1 stjälk citrongräs
  • 1 stor ingefära
  • 5 limeblad
  • 2 msk tamari (påminner om soja men är ett glutenfritt alternativ som innehåller mindre salt)
  • 1 msk socker
  • 8 dl grönsaksbuljong
  • 1 burk kokosmjölk
  • 1 broccoli, i små buketter
  • 3 morötter, diagonalt skivade
  • 1 röd paprika, i tunna strimlor
  • 2 portobellosvampar, i skivor
Topping:
  • Pak choy – i fjärdedelar, stekta
  • Kokosolja
  • Böngroddar
  • Chili, i tunna skivor
  • Koriander
Tofuspett med marinad:
  • 500 g fast tofu
  • 1 dl tamari (påminner om soja men är ett glutenfritt alternativ som innehåller mindre salt)
  • 1 vitlöksklyfta, finriven
  • 1 lime, saft och finrivet skal
  • 8 citrongrässtänger
  • Gör så här

  • 1
    Dela tofun på mitten.
  • 2
    Lägg de två bitarna bredvid varandra mellan 2 skärbrädor med en ren handduk mellan.
  • 3
    Placera något tungt ovanpå.
  • 4
    Pressa tofun i 30 minuter.
  • 5
    Blanda ihop tamari, vitlök och lime med marinaden.
  • 6
    Marinera tofun i blandningen i 30 minuter.
  • 7
    Lägg lök, vitlök, chili, citrongräs, limeblad, tamari, ingefära och socker i en matberedare eller mixer. Hacka det till en pasta.
  • 8
    Skär tofun i tärningar och sätt dem på citrongrässtängerna.
  • 9
    Värm en grillpanna på hög värme.
  • 10
    Grilla tofuspetten i 2 minuter på varje sida.
  • 11
    Värm gjutjärnsgrytan på medelhög värme.
  • 12
    Stek pastan i ett par minuter under omrörning.
  • 13
    Tillsätt broccoli, morötter, paprika och portobellosvamparna, och låt det steka med i några minuter.
  • 14
    Tillsätt buljong och kokosmjölk, och låt soppan sjuda i 15 minuter.
  • 15
    Hetta upp en stekpanna på hög värme och tillsätt lite kokosolja.
  • 16
    Steg pack choyen några minuter på varje sida.
  • 17
    Smaka av soppan med salt och peppar.
  • 18
    Häll upp soppan i skålar toppade med pak choy, böngroddar, chili och koriander.
  • 19
    Servera med tofuspetten.