- Mjölkprodukter
Ingredienser
- 1 ½ dl kokosyoghurt (kan köpas i utvalda hälsokostbutiker eller göras själv. Hitta recept på nätet)
- 1 msk kardemummafrön
- 1 ½ dl crème fraiche
- 2 msk kondenserad mjölk
- 2 msk honung
- ½ ananas, skalad och utan stock
- 3 msk honung, t.ex. acaciahonung
- 200 g socker
- 1 dl vatten
- Svarta sesamfrön
- Rostade kokoschips
- Kanderad ingefära
- Ätliga blommor
-
Gör så här
-
1Sätt ugnen på 130 °C (vanlig ugn)
-
2Hacka eller mixa kardemummafröna grovt och lägg dem i en kastrull med kokosyoghurten. Värm på medelvärme i 10 minuter.
-
3Sila yoghurten för att sila bort kardemummabitarna. Tillsätt därefter crème fraiche, kondenserad mjölk och honung, och blanda om.
-
4Dela upp smeten i fyra skålar. Sätt skålarna i ett vattenbad och grädda i 30-40 minuter eller tills smeten har stelnat. Låt yoghurten svalna på matbordet tills de ska serveras.
-
5Honungsrostad ananas:
-
6Skär ananasen i lagom stora munsbitar. Lägg ut dem i en stekpanna och häll över honung. Låt sjuda på medelvärme tills ananasen är klistrig och lätt karamelliserad. Plocka upp ananasen och ställ undan den tills det är dags för servering.
-
7Sesamkrokant:
-
8Häll socker och vatten i en kastrull och koka upp. Låt lagen sjuda på medelvärme tills det bildats en ljus kola. Undvik att röra i sockerlagen, då den kan kristalliseras, men skaka kastrullen vid behov.
-
9När sockerlagen tjocknat och bildat en ljus kola hälls den ut på en klädd bakplåt. Nu måste du snabbt breda ut kolan i ett tunt, jämnt lager – antingen genom att luta plåten eller med ett redskap. Strö svarta sesamfrön över kolan.
-
10När kolan har svalnat bryts den i mindre bitar. Ställ undan tills det är dags för servering.
-
11Servering:
-
12Dekorera kokosyoghurten med honungsrostad ananas, bitar av sesamkrokant, kostade kokoschips och kanderad ingefära. Avsluta med säsongens ätliga blommor.