
En läcker och uppfriskande dessert som görs på kokosyoghurt. Konsistensen är silkeslen och krämig, och påminner om pannacotta. Dessutom dekoreras den med söt, honungsrostad ananas, krispig sesamkrokant och ätliga blommor. Du kan antingen köpa kokosyoghurten från utvalda hälsokostbutiker eller göra den själv. Recept och hur man gör hittar du enkelt på nätet.
HUVUDINGREDIENSER
- Mjölkprodukter
Ingredienser
Gör så här
Ingredienser
- 1 ½ dl kokosyoghurt (kan köpas i utvalda hälsokostbutiker eller göras själv. Hitta recept på nätet)
- 1 msk kardemummafrön
- 1 ½ dl crème fraiche
- 2 msk kondenserad mjölk
- 2 msk honung
Honungsrostad ananas:
- ½ ananas, skalad och utan stock
- 3 msk honung, t.ex. acaciahonung
Sesamkrokant:
- 200 g socker
- 1 dl vatten
- Svarta sesamfrön
Dekoration:
- Rostade kokoschips
- Kanderad ingefära
- Ätliga blommor
-
Gör så här
-
1Sätt ugnen på 130 °C (vanlig ugn)
-
2Hacka eller mixa kardemummafröna grovt och lägg dem i en kastrull med kokosyoghurten. Värm på medelvärme i 10 minuter.
-
3Sila yoghurten för att sila bort kardemummabitarna. Tillsätt därefter crème fraiche, kondenserad mjölk och honung, och blanda om.
-
4Dela upp smeten i fyra skålar. Sätt skålarna i ett vattenbad och grädda i 30-40 minuter eller tills smeten har stelnat. Låt yoghurten svalna på matbordet tills de ska serveras.
-
5Honungsrostad ananas:
-
6Skär ananasen i lagom stora munsbitar. Lägg ut dem i en stekpanna och häll över honung. Låt sjuda på medelvärme tills ananasen är klistrig och lätt karamelliserad. Plocka upp ananasen och ställ undan den tills det är dags för servering.
-
7Sesamkrokant:
-
8Häll socker och vatten i en kastrull och koka upp. Låt lagen sjuda på medelvärme tills det bildats en ljus kola. Undvik att röra i sockerlagen, då den kan kristalliseras, men skaka kastrullen vid behov.
-
9När sockerlagen tjocknat och bildat en ljus kola hälls den ut på en klädd bakplåt. Nu måste du snabbt breda ut kolan i ett tunt, jämnt lager – antingen genom att luta plåten eller med ett redskap. Strö svarta sesamfrön över kolan.
-
10När kolan har svalnat bryts den i mindre bitar. Ställ undan tills det är dags för servering.
-
11Servering:
-
12Dekorera kokosyoghurten med honungsrostad ananas, bitar av sesamkrokant, kostade kokoschips och kanderad ingefära. Avsluta med säsongens ätliga blommor.