Kokta kräftor i nordiska sommarörter med ramslökspesto

SVÅRIGHETSGRAD
Lättlagat Lättlagat
TILLAGNING
Under 30 minuter Under 30 minuter
ANTAL PERSONER
4-6 4-6
Kokta kräftor i nordiska sommarörter med ramslökspesto
Den allra populäraste svenska sommartraditionen är kräftskiva. Skäm bort dina gäster på kräftskivan med kräftor kokta i nordiska sommarörter med ramslökspesto.
HUVUDINGREDIENSER
  • Fisk och skaldjur
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 1 kg kräftor
  • 3 msk salt
  • 1 msk socker
  • 4 kvistar libbsticka
  • ½ knippa citrontimjan
  • 6 dillkronor
  • 1 obesprutad citron
Ramslökspesto:
  • 1 knippa basilika
  • ½ knippa storbladig persilja
  • 12 ramslöksblad
  • 1 dl olivolja
  • 40 g pinjenötter
  • 40 g riven parmesan
  • Salt och peppar
 
  • Gör så här

  • 1
    Skär citronen i stora bitar och lägg ner alla ingredienser i en stor kastrull med 4-6 liter vatten.
  • 2
    Koka upp och låt sjuda i 5 minuter varefter du lägger ner kräftorna i vattnet och låter dem sjuda vidare i 10 minuter.
  • 3
    Ta av kastrullen från plattan och låt kräftorna svalna i lagen.
  • 4
    Hacka basilika, persilja och ramslök grovt och lägg ner i en mixer tillsammans med oljan.
  • 5
    Tillsätt rostade pinjenötter och parmesan och blanda ordentligt. Smaka av med salt och peppar.
  • 6
    Servera kräftorna på en tallrik med peston och bröd.