Konserveringsmetoder
Skörda efter säsong och ät det när som helst
Oavsett om du odlar din egen mat eller köper stora mängder från din lokala grönsaksmarknad, så är konservering ett bra sätt att fylla ditt skafferi och minska matsvinnet. Här nedan utforskar vi fyra konserveringsmetoder som du kan prova i hemmet.
nr 1: Fermentering
nr 2: Inläggning
Inläggning är ett av de bästa sätten att fånga smakerna hos grönsaker under deras bästa säsong. Inläggning konserverar livsmedel i en lösning med hög syra, vanligtvis genom att man tillsätter vinäger. Vanligtvis läggs grönsakerna i saltlake en kort stund innan de kokas i en ättikslösning, placeras i burkar och täcks med den återstående vätskan. I Medelhavsregionen anses inläggning av oliver med hög kvalitet vara den bästa metoden för att konservera de solmogna sommarfrukterna.
nr 3: Rimning
nr 4: Torkning
Torkning är en av de enklaste processerna för att avlägsna vätskan ur livsmedel som bakterier, jäst och mögel behöver för att växa. Den här metoden är enkel och kan användas för de flesta typerna av livsmedel, inklusive fisk, kött, frukt och grönsaker. Den ursprungliga formen av den här metoden (lufttorkning) kan vara tidskrävande, så att torka i en vanlig ugn är ett bra alternativ. Torkad mat har inte bara längre hållbarhet utan utvecklar även nyanserade smaker.