- Frukt
Ingredienser
- 250 g vetemjöl
- 100 g florsocker
- En nypa salt
- 200 g mjukt smör
- 2 äggulor
- 1 kg frysta körsbär (utan kärnor)
- kg frysta körsbär (utan kärnor)
- 1 vaniljstång
- 1 citron
- 1 ägg
- 1 msk mjölk
- Crème fraîche eller vaniljglass
-
Gör så här
-
1Sikta vetemjöl, florsocker och salt i en stor skål. Smula ner smöret i mjölblandningen med fingrarna tills det är finfördelat. Tillsätt äggulorna och arbeta snabbt ihop degen – knåda den inte. Packa in degen i plastfolie och låt den vila i kylskåpet i 30 minuter.
-
2När degen har svalnat, kavla ut den mellan två bitar bakplåtspapper tills den är cirka 5 mm tjock. Låt degen svalna i ytterligare 20 minuter i kylskåp innan du skär den i remsor.
-
3Remsorna till pajlocket ska vara cirka 2 cm x 28 cm och du behöver minst 10 stycken. När du har skurit ut remsorna, låt dem vila i kylen i minst 30 minuter. Det är viktigt att kyla degen regelbundet, då det gör den lättare att arbeta med och det ser finast ut när pajen är gräddad.
-
4Dela vaniljstången och skrapa ut kornen. Lägg dem i en Le Creuset-stekpanna i gjutjärn (26 cm) tillsammans med körsbär, farinsocker och finrivet skal och saft av citronen. Koka först upp och sänk sedan värmen så att körsbären småsjuder. Småsjud bären på låg värme tills de blir mjuka och häll sedan över dem i en skål. Låt saften vara kvar i pannan och koka den till en sirapsaktig konsistens.
-
5Häll tillbaka körsbären i pannan och stäng av värmen. Låt pannan svalna och ställ den sedan i kylen tills körsbären blir helt kalla. Detta steg är viktigt eftersom degen smälter om pajfyllningen är varm.
-
6När körsbärsfyllningen har svalnat flätar du degremsorna ovanpå. Vispa ihop ägg och mjölk och pensla degen. Strö över farinsocker och sätt in pajen i kylskåp i 15 minuter.
-
7Sätt ugnen på 180 °C (vanlig ugn).
-
8Grädda pajen i 20–30 minuter tills degen är gyllenbrun och körsbären bubblar. Servera varm med crème fraîche eller vaniljglass.