- Frukt
Ingredienser
- 600 g vetemjöl
- 2 teskedar salt
- 55 g socker
- 1 matsked mald ingefära
- 1 matsked kanel
- 60 g smör
- 1 matsked torrjäst
- 3,75 dl varm mjölk
- Zest från en apelsin
- 1 ägg
- 120 g sultanrussin
- 100 g vetemjöl
- En nypa salt
- En nypa bakpulver
- 1 tesked solrosolja
- 0,5 dl mjölk
- 40 g socker
- 2 matskedar citronjuice
- 2 matskedar apelsinjuice
- Skal från 1 apelsin
- Skal från 1 citron
-
Gör så här
-
1Så här gör du degen: Sikta mjöl, salt, socker och kryddor samt finfördela smöret i skålen till en bakmaskin utrustad med degkrok. Tillsätt torrjästen och blanda noggrant. Värm mjölken med apelsinzesten och vispa i ägget. Tillsätt mjölkblandningen i de torra ingredienserna och blanda på medelhastighet för att skapa en klibbig deg, tillsätt mer vätska om det behövs. Knåda degen tills den släpper från skålens kanter och en mjuk klibbig deg har skapats.
-
2Lägg den i en smord skål och täck den med en fuktig kökshandduk tills den jäst till dubbel storlek. Smörj Le Creuset 35 cm rektangulära ugnsform i 3-ply rostfritt stål. Slå ut degen och kavla ut den till en rektangel på en mjölad yta, strö över frukten och rulla ihop den som en rulltårta. Väg upp degen i 20 lika stora bitar, ca 60 g styck. Rulla dem till jämna bullar. Lägg bullarna på ugnsformen, täck över med en fuktig kökshandduk och låt dem jäsa tills de dubblats i storlek - det tar ungefär en timme. Förvärm ugnen till 220 °C (200 °C varmluftsugn).
-
3Gör den vita pastan genom att:
-
4Sikta ihop mjöl, salt och bakpulver. Gnid in oljan och tillsätt tillräckligt med mjölk för att skapa en konsistens som kan spritsas. Häll det i spritspåsen och klipp av änden och spritsa korsen på bullarna.
-
5Gräddning av bullarna:
-
6Ställ de varma korsbullarna på mittgallret i ugnen och sänk temperaturen till 200 °C (190 °C varmluft). Sänk efter 10 minuter till 180 °C (170 °C varmluft) och fortsätt att grädda tills de är genomgräddade (15–20 minuter längre). Bullarna måste vara ordentligt bruna och låta ihåliga när man knackar på botten.
-
7Till sirapen:
-
8Lös upp sockret helt i vattnet i en kastrull, tillsätt citronskalet och koka snabbt i tre minuter för att skapa en sirap.
-
9Till glasyren:
-
10Glasera bullarna med en generös mängd sirap direkt när de kommit ut ur ugnen. Låt dem svalna i 10 minuter och vänd ut dem ur ugnsformen. Servera med varmt smör.