- Grönsaker
Ingredienser
- 150 g hela bruna linser
- 750 g färska körsbärstomater eller två 400 g körsbärstomater på burk, avrunna
- 4 vitlöksklyftor, hela
- 6 schalottenlökar, skalade och mycket tunt skivade
- 5 matskedar kokosolja
- Ett litet knippe koriander, inklusive stjälkarna
- 1 tesked mald kryddpeppar eller 4 krossade kryddpepparkorn
- 1 kanelstång
- 300 g ris
- Rapsolja
- En litet knippe persilja, grovt hackad
- En litet knippe mynta, grovt hackad
-
Gör så här
-
1Ugnstemperatur, till 200 °C/180 °C varmluft/gasmärke 6.
-
2Lägg först linserna i 300 ml varmt vatten i ungefär en timme, häll sedan av vattnet och skölj linserna.
-
3Förvärm ugnen till 200 °C/180 °C varmluftsugn/gas 6.
-
4Värm upp Le Creusets 30 cm buffétgryta på låg till medelhög värme, tillsätt tomaterna och de oskalade vitlöksklyftorna, en fjärdedel av den skivade schalottenlöken och två matskedar av kokosoljan.
-
5Hacka korianderstjälkarna och tillsätt sedan även dessa ihop med kryddpeppar och kanelstång.
-
6Rosta i ugnen i 10 minuter och ta därefter ut grytan ur ugnen och strö över riset och sköljda linser.
-
7Tillsätt 9 dl kokande vatten, krydda med salt, lägg på locket och ställ i ugnen i ytterligare 25 minuter.
-
8Medan detta tillagas gör du den krispiga schalottenlöken. Fyll en annan panna med ett 3 cm djupt lager med rumstempererad rapsolja. Ställ den på hög värme och när oljan är varm tillsätter du resten av schalottenlökarna. Du bör se oljan bubbla upp när du tillsätter dem. Rör runt i schalottenlökarna ordentligt så att de är jämt nedsänkta i oljan och låt dem sedan tillagas i omkring fyra minuter medan du håller ett öga på dem.
-
9När de börja bli lätt gyllenbruna i färgen, avlägsnar du dem från oljan med en hålslev, lägger dem på lite hushållspapper och låter dem svalna helt.
-
10Avlägsna riset från ugnen, lyft av locket med hjälp av en grytlapp och ta upp de hela vitlöksklyftorna.
-
11Låt riset stå i tio minuter. Ta under tiden ut vitlöken ur skalet, mosa den med lite havssalt och de återstående tre matskedarna kokosolja.
-
12Rör i vitlöken i riset och därefter den hackade persiljan, myntan och korianderbladen.
-
13Krydda med salt och peppar, toppa med krispiga schalottenlökar och servera i pannan mitt på bordet.