- Fisk och skaldjur
Ingredienser
- En stor knippe koriander
- 1 stjälk citrongräs, grovhackad
- 1 grön chili, grovhackad utan kärnor
- 1 lök, grovhackad
- 1 vitlöksklyfta
- 1 bit ingefära (en tumme lång), skalad
- 10 g färsk gurkmeja, riven, eller 1 msk malen gurkmeja
- 1 msk milt currypulver
- 1 msk kokosolja
- 350 g lila blomkål (du kan även använda vanlig blomkål)
- 1 burk kokosmjölk (400 ml)
- 250 g färsk valfri fisk
- Salt och peppar
- 1 lime, saft och skivor
- Kokt råris
-
Gör så här
-
1Plocka bladen av koriandern och spara dem
-
2Lägg korianderstjälkarna, citrongräs, chili, hälften av den hackade löken, vitlök, ingefära, gurkmeja och currypulver i matberedaren
-
3Blanda till en slät pasta (tillsätt ev. lite vatten vid behov)
-
4Värm upp grytan på medelvärme
-
5Lägg i kokosoljan och låt den smälta
-
6Tillsätt resten av den hackade löken och stek den mjuk
-
7Tillsätt currypastan och stek i ytterligare 5 minuter och rör om hela tiden
-
8Skär blomkålen i stora buketter och lägg ner i grytan
-
9Rör runt blomkålen så att den täcks av currypastan
-
10Häll i kokosmjölk i grytan
-
11Fyll den tomma kokosmjölksburken med vatten och häll det i pannan
-
12Koka upp och låt sjuda i 15 minuter på svag värme
-
13Skär fisken i stora bitar och lägg i grytan
-
14Låt allt småkoka tills fisken är genomkokt – ca 7 minuter (om såsen reduceras för snabbt, lägg på locket)
-
15Lägg på korianderbladen
-
16Smaka av med salt, peppar och limesaft
-
17Servera med lime och råris
-
18Tips: Det går även bra att använda fryst fisk istället för färsk. Lägg till ca 5 minuter på koktiden. Kontrollera att fisken är färdigkokt genom att försiktigt dela den med en gaffel Du kan även byta ut fisken mot kött eller skaldjur eller göra ett vegetariskt alternativ med tofu eller kikärter