- Kött
Ingredienser
- 2 matskedar (30 ml) olivolja
- 80 g smör
- 1 hel frigående kyckling
- 2–3 liter kycklingbuljong av hög kvalitet (och mer att toppa med när du lagar mat)
- 6 små rödlökar, skalade och skivade
- 6 krossade vitlöksklyftor
- 1 kruka färsk timjan
- 600 g gram små morötter, skalade och delade en gång på längden
- 8 selleristjälkar delade på mitten med bladen kvar
- Havssalt och nymalen svartpeppar
- 1–2 koppar grädde
- Mikroörter till garnering
- Frasigt lantbröd eller krutonger till servering
-
Gör så här
-
1Värm olivoljan i en 24 cm rund Signature-gryta från Le Creuset. Tillsätt kyckling och bryn på medeltemperatur på alla sidor i tio minuter. Ta bort kycklingen och tillsätt mer olivolja och smör tillsammans med lökarna, vitlök och örter. Stek i fem minuter och rör ofta om.
-
2Tillsätt nu de små morötterna och en kopp med buljong för att undvika att någon smak fastnar i botten på grytan och för att förhindra att grytan bränns. Sjud i tio minuter och tillsätt sedan örterna och kycklingen i grytan igen, tillsammans med tillräckligt med buljong för att täcka kycklingen och grönsakerna. Tillsätt vid behov lite mer vatten, beroende på kycklingens storlek.
-
3Höj värmen och låt koka upp. Sänk sedan värmen och sjud i en timme. Tillsätt mer vatten eller buljong vid behov under tillagningen. Krydda. Kycklingen måste vara helt täckt av vätska under tillagningen för att förhindra att den torkar ut och för att få resultatet så mört och smakrikt som möjligt.
-
4Använd en soppslev och skumma av skinn som flyter upp på ytan under tillagningen. När kycklingen är klar, ta bort den från buljongen. Avlägsna skinnet och strimla hela kycklingen. Tillsätt grädde och reducera tills den tjocknar något. Tillsätt kycklingen och sänk värmen och låt soppan sjuda. Kontrollera kryddningen.
-
5Garnera med mikroörter och servera med frasigt lantbröd eller krutonger.