- Grönsaker
Ingredienser
- 4–6 medelstora skalade potatisar
- 2 tunt skivade schalottenlökar eller gula lökar
- 2 krossade vitlöksklyftor
- 2 matskedar (30 ml) olivolja
- 1 1/2–2 koppar grädde
- 200 ml grönsaks- eller kycklingbuljong
- 10 g finhackad rosmarin
- Havssalt och nymalen svartpeppar till kryddning
- 200 g riven mozarella
- 150 g vit cheddar
- 60 g riven parmesan
- 40 g smör
- Lite köpt rödbetssalt
- 2–3 klyftor skivad vitlök
- Zest och juice från en citron
- 30 g persilja
- Havssalt och nymalen svartpeppar till servering
- 20 g basilika
- 100 g smör
-
Gör så här
-
1Förvärm ugnen till 200 °C.
-
2Skiva dina potatisar jämt och tunt. Ett bra tips är att förvara dina skivade potatisar i en skål med vatten för att förhindra att de missfärgas eller blir bruna medan du förbereder dem. Häll av eventuell extra vätska från potatisen.
-
3Stek schalottenlök och vitlök i olivolja i ungefär 5–8 minuter tills de mjuknat och doftar gott och lägg dem sedan åt sidan. Blanda grädde, buljong och rosmarin. Kontrollera kryddningen eftersom buljongen kan vara salt nog. Lägg potatisen i ett lager på botten av en 26 cm rektangulär Heritage-form. Toppa med en sked med vitlökslök, blandade ostar (spara lite till översta lagret) och återupprepa tills ugnsformen är full. Häll gräddblandningen över potatisen (endast det översta lagret av potatisar). Placera smörkuberna och den blandade osten ovanpå potatisarna.
-
4Ugnsbaka i 20 minuter tills den fått en gyllene skorpa, minska sedan värmen till 180 °C och fortsätt att baka i ytterligare 40–60 minuter tills du enkelt kan sticka ner en kniv i mitten av rätten utan motstånd. Servera varmt med en nypa rosa rödbetssalt och ört- och vitlökssmör.
-
5Recept för ört- och vitlökssmöret: Smält smöret på låg till medeltemperatur i en liten kastrull och tillsätt vitlök, citronzest och citronsaft. Tillaga i 3–5 minuter till det smält och doftar gott. Blanchera 30 g persilja i några sekunder i kokande vatten tills bladen är ljusgröna, häll bort vattnet och fräscha upp dem i isvatten. Pressa ut eventuellt överflödigt vatten. Flytta över till en mixer och mixa med blandningen av färsk basilika och smör. Förvara i kylskåpet tills den behövs.