Krämigt bakade potatisar med ost

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
FÖRBEREDELSETID
Under 1 timme Under 1 timme
TILLAGNING
Under 2 timmar Under 2 timmar
ANTAL PERSONER
4-6 4-6
Krämigt bakade potatisar med ost
Potatisar bakade i en ostig gräddsås, serverade med en rödbetssallad. Det klassiska tillbehöret till julmiddagen.
HUVUDINGREDIENSER
  • Grönsaker
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 4–6 medelstora skalade potatisar
  • 2 tunt skivade schalottenlökar eller gula lökar
  • 2 krossade vitlöksklyftor
  • 2 matskedar (30 ml) olivolja
  • 1 1/2–2 koppar grädde
  • 200 ml grönsaks- eller kycklingbuljong
  • 10 g finhackad rosmarin
  • Havssalt och nymalen svartpeppar till kryddning
  • 200 g riven mozarella
  • 150 g vit cheddar
  • 60 g riven parmesan
  • 40 g smör
  • Lite köpt rödbetssalt
TILL ÖRT- OCH VITLÖKSSMÖRET
  • 2–3 klyftor skivad vitlök
  • Zest och juice från en citron
  • 30 g persilja
  • Havssalt och nymalen svartpeppar till servering
  • 20 g basilika
  • 100 g smör
  • Gör så här

  • 1
    Förvärm ugnen till 200 °C.
  • 2
    Skiva dina potatisar jämt och tunt. Ett bra tips är att förvara dina skivade potatisar i en skål med vatten för att förhindra att de missfärgas eller blir bruna medan du förbereder dem. Häll av eventuell extra vätska från potatisen.
  • 3
    Stek schalottenlök och vitlök i olivolja i ungefär 5–8 minuter tills de mjuknat och doftar gott och lägg dem sedan åt sidan. Blanda grädde, buljong och rosmarin. Kontrollera kryddningen eftersom buljongen kan vara salt nog. Lägg potatisen i ett lager på botten av en 26 cm rektangulär Heritage-form. Toppa med en sked med vitlökslök, blandade ostar (spara lite till översta lagret) och återupprepa tills ugnsformen är full. Häll gräddblandningen över potatisen (endast det översta lagret av potatisar). Placera smörkuberna och den blandade osten ovanpå potatisarna.
  • 4
    Ugnsbaka i 20 minuter tills den fått en gyllene skorpa, minska sedan värmen till 180 °C och fortsätt att baka i ytterligare 40–60 minuter tills du enkelt kan sticka ner en kniv i mitten av rätten utan motstånd. Servera varmt med en nypa rosa rödbetssalt och ört- och vitlökssmör.
  • 5
    Recept för ört- och vitlökssmöret: Smält smöret på låg till medeltemperatur i en liten kastrull och tillsätt vitlök, citronzest och citronsaft. Tillaga i 3–5 minuter till det smält och doftar gott. Blanchera 30 g persilja i några sekunder i kokande vatten tills bladen är ljusgröna, häll bort vattnet och fräscha upp dem i isvatten. Pressa ut eventuellt överflödigt vatten. Flytta över till en mixer och mixa med blandningen av färsk basilika och smör. Förvara i kylskåpet tills den behövs.