Kryddkaka med smörkräm

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Under 2 timmar Under 2 timmar
ANTAL PERSONER
4-6 4-6
Kryddkaka med smörkräm
Servera och portionstillaga kryddkakor till dina gäster. Stengodsramekinerna tar inte smak eller färg från livsmedlen och är enkla att diska efteråt.
HUVUDINGREDIENSER
  • Mjöl
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 500 g mörk sirap
  • 125 g socker
  • 3 ägg
  • 1 tsk mald ingefära
  • 2 tsk mald kanel
  • rivet skal av 1 ekologisk apelsin
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 msk naturell yoghurt
  • 500 g vetemjöl
  • 2 tsk hjorthornssalt
  • lite smör till formarna
Smörkräm:
  • rivet skal av 1 ekologisk apelsin
  • 125 g florsocker
  • 75 g mjukt smör
  • Gör så här

  • 1
    Sätt ugnen på 160° C. Värm sirap och socker i en gryta under omrörning tills sockret har smält. Låt blandningen svalna tills den är ljummen. Vispa ihop äggen lätt med ingefära, kanel, apelsinskal, vispgrädde och yoghurt i en stor skål. Tillsätt den smälta sirapen. Blanda mjöl och hjorthornssalt och sikta ned det i skålen. Blanda ihop till en slät smet och fördela den i sex smorda ramekiner (0,25 l/9 cm).
  • 2
    Grädda kakorna på galler längst ned i ugnen i 35-40 minuter. Låt dem svalna i ramekinerna på galler.
  • 3
    Blanda under tiden ihop apelsinskal, florsocker och smör till en kräm och bred krämen över kakorna.
  • 4
    Tips: Kakorna är ganska stora så du kan även ta ut dem ur ramekinerna, skära dem i skivor och bre kräm på skivorna.