Kyckling i mexikansk adobo-sås

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Under 1 timme Under 1 timme
ANTAL PERSONER
2-4 2-4
Kyckling i mexikansk adobo-sås
Mexikansk adobo består traditionellt av chili, kryddor och ättika, som bildar en kryddig, mörk sås. Ingredienserna ska tillagas på hög värme, vilket gör traktörpannan perfekt till den här rätten. Dessutom är pannans höga kant praktisk när man tillagar mat med sås eller vätska. I det här receptet kokas kycklinglåren tillsammans med såsen i en panna, men såsen kan även användas som en marinad om du vill lägga kycklingen på grillen. Följ receptet nedan och låt dina smaklökar utmanas på mexikanskt manér.
HUVUDINGREDIENSER
  • Fågel
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 2 torkade ancho-chili (kan bytas ut mot vanlig färsk chili)
  • 2 torkade guajillo-chili (kan bytas ut mot vanlig färsk chili)
  • 2 lökar
  • ½ vitlök
  • 3 stora tomater
  • ½ dl vitvinsvinäger
  • 1 tsk mald kanel
  • 6 nejlikor
  • 1 msk oregano
Övriga ingredienser:
  • 4 kycklingklubbor
  • 1 dl vatten
  • 1 msk sesamfrön
  • Gör så här

  • 1
    Blöt upp den torkade chilin i kokande vatten i ca 20 minuter.
  • 2
    Halvera under tiden lök, vitlök och tomater, lägg dem i en ugnsform och ställ in den i ugnen på grill. Grilla tills råvarorna har fått mycket färg. Om du bara har färsk chili kan den med fördel grillas tillsammans med lök och tomater.
  • 3
    Mixa de torkade kryddorna med chili och grillade grönsaker till en ganska slät massa. Smaka av med en aning vitvinsvinäger.
  • 4
    Bryn kycklingklubborna i en traktörpanna i gjutjärn och ta sedan upp dem.
  • 5
    Häll adobon i pannan och stek den.
  • 6
    Lägg sedan tillbaka kycklingklubborna i pannan och tillsätt 1 dl vatten. Låt koka sakta i 20–30 minuter tills såsen har reducerats något.
  • 7
    Strö över sesamfrön.
  • 8
    Servera kycklingen med ljumna tortillas, salsa och syltad lök.
 
Tips
Hemmasyltad rödlök med smak av kardemumma och chili smakar bra tillsammans med den lite tunga adobon.
 
 
Le Creuset