- Kött
Ingredienser
- 30 ml (2 matskedar) olivolja
- Salt och nymalen svartpeppar
- 1 kilo kycklingdelar (kycklinglår)
- 1 finhackad rödlök
- 2 klyftor pressad vitlök
- 4 cm (1 msk) riven ingefära
- 1 matsked (15 ml) vetemjöl
- 250 ml (1 kopp) kycklingbuljong
- 1 röd chili, hel, skuren på längden
- Skal från en apelsin
- 200 ml färskpressad apelsinjuice
- 1 matsked (15 ml) citronjuice
- En nypa saffran blötlagt i 30 ml varmt vatten
- 1 matsked (15 ml) honung
- 300 g små morötter
- 400 g burk med sköljda och avrunna kikärter
- 50 g rostade mandelspån
- Färsk koriander till garnering
-
Gör så här
-
1Värm upp en matsked olja i en 30 cm Signature buffégryta från Le Creuset. Krydda kycklingen med salt och peppar. Bryn på båda sidor tills den är gyllenbrun. Ta upp kycklingen och ställ den åt sidan.
-
2Tillsätt den resterande oljan i pannan och stek löken tills den är mjuk i cirka 6–8 minuter. Rör ner vitlök och ingefära och stek i ytterligare en minut. Strö över mjölet och blanda så att det täcker lökarna. Häll sakta på buljongen och rör tills såsen tjocknar. Tillsätt chili, apelsinskal, apelsinjuice, citronsaft, saffransvatten och honung.
-
3Lägg tillbaka kycklingen i pannan tillsammans med den vätska som runnit ut. Sätt på ett lock och låt sjuda i 25 minuter.
-
4Tillsätt morötterna och fortsätt tillaga i ytterligare 20 minuter eller tills morötterna är mjuka och kycklingen genomkokt. Tillsätt kikärtorna och värm dem tills de är varma, i ungefär fem minuter. Justera kryddningen efter behov.
-
5För att göra kycklingskinnet krispigt, lägg det under grillen under några minuter. Toppa med mandelspån och färsk koriander.