Kycklinggryta med honung och saffran samt en sås med apelsin och ingefära

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
FÖRBEREDELSETID
Under 30 minuter Under 30 minuter
TILLAGNING
Under en timme Under en timme
ANTAL PERSONER
4-6 4-6
Kycklinggryta med honung och saffran samt en sås med apelsin och ingefära
Den här härligt doftande kycklinggrytan med inspiration från marockanska smaker blir en lättlagad och värmande måltid mitt i veckan.
HUVUDINGREDIENSER
  • Kött
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 30 ml (2 matskedar) olivolja
  • Salt och nymalen svartpeppar
  • 1 kilo kycklingdelar (kycklinglår)
  • 1 finhackad rödlök
  • 2 klyftor pressad vitlök
  • 4 cm (1 msk) riven ingefära
  • 1 matsked (15 ml) vetemjöl
  • 250 ml (1 kopp) kycklingbuljong
  • 1 röd chili, hel, skuren på längden
  • Skal från en apelsin
  • 200 ml färskpressad apelsinjuice
  • 1 matsked (15 ml) citronjuice
  • En nypa saffran blötlagt i 30 ml varmt vatten
  • 1 matsked (15 ml) honung
  • 300 g små morötter
  • 400 g burk med sköljda och avrunna kikärter
  • 50 g rostade mandelspån
  • Färsk koriander till garnering
  • Gör så här

  • 1
    Värm upp en matsked olja i en 30 cm Signature buffégryta från Le Creuset. Krydda kycklingen med salt och peppar. Bryn på båda sidor tills den är gyllenbrun. Ta upp kycklingen och ställ den åt sidan.
  • 2
    Tillsätt den resterande oljan i pannan och stek löken tills den är mjuk i cirka 6–8 minuter. Rör ner vitlök och ingefära och stek i ytterligare en minut. Strö över mjölet och blanda så att det täcker lökarna. Häll sakta på buljongen och rör tills såsen tjocknar. Tillsätt chili, apelsinskal, apelsinjuice, citronsaft, saffransvatten och honung.
  • 3
    Lägg tillbaka kycklingen i pannan tillsammans med den vätska som runnit ut. Sätt på ett lock och låt sjuda i 25 minuter.
  • 4
    Tillsätt morötterna och fortsätt tillaga i ytterligare 20 minuter eller tills morötterna är mjuka och kycklingen genomkokt. Tillsätt kikärtorna och värm dem tills de är varma, i ungefär fem minuter. Justera kryddningen efter behov.
  • 5
    För att göra kycklingskinnet krispigt, lägg det under grillen under några minuter. Toppa med mandelspån och färsk koriander.