Tagine med lamm, saffran, aprikos och mandel

ANTAL PERSONER
4-6 4-6
Tagine med lamm, saffran, aprikos och mandel
Taginer är ett underbart sätt att ge dina favoriträtten en unik och exotisk nordafrikansk smak. Taginkärlet har en enkel men mycket effektiv form som gör det möjligt för ångan att virvla runt och tillaga innehållet perfekt samtidigt som det utöver själva huvudingredienserna skapas en utsökt buljong. Lamm med doft av saffran och andra kryddor kombineras på ett perfekt sätt med den djupa söta smaken av torkade aprikoser och knaprigheten från hela mandlar. Det här är en riktigt imponerande rätt men den kunde inte vara enklare att tillaga.
HUVUDINGREDIENSER
  • Kött
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 800 gram filé av lammnacke skuret i 2,5 cm tjocka bitar
  • Ett par generösa nypor med saffrantrådar av högsta kvalitet
  • 150 g torkade aprikoser
  • 75 g blancherade hela mandlar
  • 2 små eller 1 stor lök, grovt skuren
  • 1 rågad tesked mald kummin
  • 1 tesked kanel
  • 1/2 tesked gurkmeja
  • 2 rågade teskedar ljus honung
  • Några matskedar pressad citron
  • Vegetabilisk olja
  • Maldon havssalt efter smak
  • Vatten, nykokt
  • 1/2 liten förpackning med bladpersilja, grovhackad inklusive stjälkar
  • Gör så här

  • 1
    Häll i tillräckligt med olja för att täcka hela botten på taginen och värm försiktigt på låg till medelhög temperatur. Tillsätt lökar och stek dem till de börjar att bli lite bruna runt kanterna.
  • 2
    Tillsätt lamm och rör ner köttet bland lökarna och se till att du håller köttet i rörelse så att det blir brynt men inte kokas. Smula ner saffranet bland köttet och rör tills färgen börjar komma fram.
  • 3
    Tillsätt kryddor och rör, se till att du täcker köttet väl och tillsätt sedan honung och rör om noggrant. Häll i tillräckligt med kokande vatten för att täcka ingredienserna, tillsätt den pressade citronsaften och sänk värmen till låg och låt sjuda i en och en halv timme. Rör om med jämna mellanrum under tiden.
  • 4
    Efter den inledande tillagningstiden, tillsätt aprikoser, rör om noggrant och låt det sjuda vidare i ytterligare 30 minuter innan du serverar toppat med mandlar och färsk persilja.
  • 5
    Servera med couscous eller flatbread.
  • 6
    Kockens tips
  • 7
    Passar bra att servera med ris, couscous, bulgurvete eller bröd. Och fläskbog fungerar också bra som substitut för lamm.