
Olika koftas varierar mycket i smak och konsistens. Detta recept har hämtat inspiration från Turkiet och ger verkligen en känsla av mellanöstern. Tillsammans med en färsk tahinidressing blir dessa lammkoftas en enkel och fantastiskt god måltid.
HUVUDINGREDIENSER
- Kött
Ingredienser
Gör så här
Ingredienser
- 1 liten zucchini, riven salt
- 500 g lamm- eller blandfärs
- 2 salladslökar, tunt skivade
- 2 msk färsk koriander, finhackad
- 3 msk färsk mynta, finhackad
- 3 vitlöksklyftor, finhackade
- 2 msk färsk ingefära, finhackad
- 1 tsk mald kummin
- 1 tsk mald koriander
- 1⁄2 tsk kanel
- 2 msk tahini (sesampasta)
- Nymalen svartpeppar
- Olivolja
Tahinidressing
- 3 msk tahini (sesampasta)
- 60 ml vatten
- 2 vitlöksklyftor
- 1⁄2 citron, zest och saft
- 1 msk äppelcidervinäger
- 2 små schalottenlökar
Till servering
- Spett av bambu eller trä
-
Gör så här
-
1Lägg den rivna zucchinin i en skål och blanda med 1–2 tsk salt och låt sedan stå i 5 minuter innan du pressar ut vattnet ur den rivna zucchinin.
-
2Blanda den förberedda zucchinin, lammfärs, salladslök, koriander, mynta, vitlök, ingefära, kummin, koriander, kanel och sesampasta i en stor skål. Krydda med salt och peppar.
-
3Forma färsblandningen till 12 avlånga biffar och fäst dem på träspett. Se till att färsblandningen sitter fast och pensla sedan med lite olivolja.
-
4Värm upp grillpannan på låg värme och olja in grillpannans räfflor lätt med en grillpensel. Höj värmen till medelvärme
-
5och lägg spetten i grillpannan. Stek i ca 4–6 minuter, vänd, minska värmen och stek i ytterligare 2–3 minuter tills de blir genomstekta.
-
6Till dressingen blandar du sesampastan med vattnet tills det blir en krämig konsistens. Rör i vitlök, zest och saft från citron samt vinäger och schalottenlök. Salta och peppra. Blanda allt väl.
-
7Servera koftas med sesamdressingen och en grönsallad.