- Kött
Ingredienser
- 1 liten zucchini, riven salt
- 500 g lamm- eller blandfärs
- 2 salladslökar, tunt skivade
- 2 msk färsk koriander, finhackad
- 3 msk färsk mynta, finhackad
- 3 vitlöksklyftor, finhackade
- 2 msk färsk ingefära, finhackad
- 1 tsk mald kummin
- 1 tsk mald koriander
- 1⁄2 tsk kanel
- 2 msk tahini (sesampasta)
- Nymalen svartpeppar
- Olivolja
- 3 msk tahini (sesampasta)
- 60 ml vatten
- 2 vitlöksklyftor
- 1⁄2 citron, zest och saft
- 1 msk äppelcidervinäger
- 2 små schalottenlökar
- Spett av bambu eller trä
-
Gör så här
-
1Lägg den rivna zucchinin i en skål och blanda med 1–2 tsk salt och låt sedan stå i 5 minuter innan du pressar ut vattnet ur den rivna zucchinin.
-
2Blanda den förberedda zucchinin, lammfärs, salladslök, koriander, mynta, vitlök, ingefära, kummin, koriander, kanel och sesampasta i en stor skål. Krydda med salt och peppar.
-
3Forma färsblandningen till 12 avlånga biffar och fäst dem på träspett. Se till att färsblandningen sitter fast och pensla sedan med lite olivolja.
-
4Värm upp grillpannan på låg värme och olja in grillpannans räfflor lätt med en grillpensel. Höj värmen till medelvärme
-
5och lägg spetten i grillpannan. Stek i ca 4–6 minuter, vänd, minska värmen och stek i ytterligare 2–3 minuter tills de blir genomstekta.
-
6Till dressingen blandar du sesampastan med vattnet tills det blir en krämig konsistens. Rör i vitlök, zest och saft från citron samt vinäger och schalottenlök. Salta och peppra. Blanda allt väl.
-
7Servera koftas med sesamdressingen och en grönsallad.