
Inspirationen till denna rätt kommer från de grekiska öarna och smakerna av feta, oliver och fänkål kompletterar det fylliga lammet på allra bästa sätt. Samtidigt är rätten också lätt att laga eftersom den till stor del sköter sig själv i ugnsformen i ugnen.
HUVUDINGREDIENSER
- Kött
Ingredienser
Gör så här
Ingredienser
- 1,5 kg lammlägg (2 kg om benet är mycket stort)
- 5 vitlöksklyftor utan skal
- 2 kvistar rosmarin
- 2 msk olivolja
- Salt och peppar
- 6 schalottenlökar, halverade
- 5 dl hönsbuljong
- 2 dl torrt vitt vin
- 1 fänkål, skuren i medelstora bitar
- 750 g små potatisar, halverade (eventuellt med skal)
- 150 g blandade urkärnade oliver
- 100 g fetaost
- 40 g rostade pinjenötter
- Finhackad persilja efter smak
-
Gör så här
-
1Värm ugnen till 170 °C (vanlig ugn)
-
2Gör fem djupa snitt i köttet runt hela lammlägget med hjälp av en vass kniv.
-
3Fördela vitlök och rosmarin i snitten och lägg lammläggen i ugnsformen.
-
4Pensla köttet med 1 msk olivolja och krydda det försiktigt med salt och peppar.
-
5Lägg också schalottenlök och fänkål i ugnsformen samt häll i buljongen och det vita vinet.
-
6Täck ugnsformen med aluminiumfolie och stek lammet en timme i ugnen.
-
7Ta ut ugnsformen ur ugnen och skruva upp ugnsvärmen till 200 °C (vanlig ugn).
-
8Ta bort folien och fördela potatis och oliver i ugnsformen.
-
9Ringla 1 msk olja över rätten och krydda med salt och peppar.
-
10Sätt tillbaka ugnsformen i ugnen utan aluminiumfolie och fortsätt ugnsstekningen i 40 minuter eller tills lammlägget är genomstekt och potatisen har blivit gyllene.
-
11Låt lammet vila i 10–20 minuter.
-
12Strax före servering: Smula fetaosten över lammet och strö över pinjenötter och persilja.
-
13Servera med säsongens grönsaker eller en grönsallad.