Lax i ängssyrasås

SVÅRIGHETSGRAD
Lättlagat Lättlagat
TILLAGNING
Under 30 minuter Under 30 minuter
ANTAL PERSONER
2-4 2-4
Lax i ängssyrasås
Det feta mjuka laxen och den syrliga ängssyrasåsen utgör en enkel men raffinerad och smakfull rätt. Servera eventuellt med en bakad potatis, gott bröd eller en grönsallad till.
HUVUDINGREDIENSER
  • Fisk och skaldjur
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 4 laxkotletter av god kvalitet med skinn
  • Olja till stekning
  • 15 g smör
  • 1 schalottenlök
  • 1 msk senap
  • 2 dl Noilly Prat Dry Vermouth eller motsvarande vermouth
  • 2 dl fiskfond
  • 3 dl vispgrädde
  • Salt och peppar
  • Citronsaft
  • 1 bukett ängssyra - alternativt spenat
  • Slätbladig persilja
  • Gör så här

  • 1
    Laxkotletterna skrapas rena från eventuellt rens.
  • 2
    Sautépannan värms upp med litet olja och laxkotletterna läggs i med skinnsidan nedåt. Stek kotletterna tills värmen når cirka 2/3 upp i fisken. Vänd fisken och stek den ytterligare en minut på andra sidan. Tag av laxen från värmen och låt den stå medan du gör såsen.
  • 3
    Smält smöret i sautépannan och lägg i finhackad schalottenlök. När löken är genomskinlig tillsätts senap, Noilly Prat och fiskfond. Koka ihop vätskan ungefär till hälften och lägg sedan i grädden. Koka in såsen ännu litet mer.
  • 4
    Smaka av såsen med salt, peppar och eventuellt litet citronsaft. Vänd i ängssyran, men spara litet till dekoration. Så snart den dragit ihop sig litet lägger du i fisken i sautépannan.
  • 5
    Strö hackad persilja över och servera omedelbart.