- Fisk och skaldjur
Ingredienser
- 1 morot, juliennestrimlad
- 1–2 rödlökar, skivad
- 4 laxfiléer
- En nypa salt
- Majsmjöl (att strö över)
- 200 ml kombu dashi (buljong) (10 x 10 cm torkad tång + 500 ml vatten)
- 3 msk ljus soja
- 100 ml risvinäger
- 4 msk mirin (sött risvin)
- 4 msk socker
- 2/3 tsk salt
- 2 msk yuzusaft eller citronsaft
- Hackad purjo- eller vårlök
-
Gör så här
-
1För att göra kombu dashi, börjar du med att torka av tången med en ren trasa. Häll vatten i en kastrull och blötlägg tången i minst 30 minuter eller över natten. Värm upp den långsamt tills vattnet kokar, ta upp tången och ta bort buljongen från värmen och ställ den åt sidan.
-
2Skär löken i tunna skivor och skär moroten i juliennestrimlor.
-
3Lägg alla ingredienser till såsen i en gryta: kombo dashi, socker, mirin, risvinäger och yuzusaft och värm upp till precis under kokpunkten.
-
4Häll sedan i strimlad morot och den skivade löken och stäng av värmen. Häll såsen i en form med höga kanter.
-
5Strö över lite salt på laxen och låt den stå i 10 minuter. Torka sedan av laxen med lite hushållspapper.
-
6Skär laxen i 3 cm stora kuber och strö över majsmjöl. Frityrstek laxen 170 °C i grytan i 3–5 minuter, ta upp dem ur oljan och lägg direkt ner dem i nanbansåsen. Låt laxbitarna marinera i minst ett par timmar (i en del japanska kök låter man det stå i flera dagar).
-
7Dekorera med hackad purjolök eller vårlök och servera med ångade sockerärtor, edamamebönor och ris.
-
8Tips: Prova olika typer av fisk som t.ex. makrill, torsk eller sardiner. Kyckling eller grönsaker kan också användas. Yuzusaft kan oftast köpas på flaska i vanliga matbutiker eller online.