Laxsida och säsongsgrönsaker

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
FÖRBEREDELSETID
Under 30 minuter Under 30 minuter
TILLAGNING
Under 1 timme Under 1 timme
ANTAL PERSONER
6-8 6-8
Laxsida och säsongsgrönsaker
Ett bra alternativ till den traditionella julkalkonen. Servera den här laxsidan med ugnsrostade säsongsgrönsaker och crème fraiche med kryddig pepparrot.
HUVUDINGREDIENSER
  • Fisk och skaldjur
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • Säsongens grönsaker (små rödbetor, sparrisbroccoli och gröna bönor)
  • 3 matskedar (45 ml) olivolja
  • 6 vitlöksklyftor (hela med skalet på)
  • 10 g hackad rosmarin
TILL LAXEN
  • 1,5–2 kg laxsida
  • 4 matskedar (60 ml) olivolja
  • 150 g smör
  • 2/3 kopp honung
  • Havssalt och nymalen svartpeppar till kryddning
  • Juice och zest från 1–2 citroner
  • En skivad citron
  • 100 g hackade pistaschnötter
  • Säsongsgrönsaker
  • Crème fraiche med pepparrot
  • Gör så här

  • 1
    Förvärm ugnen till 200 °C.
  • 2
    Tillaga dina grönsaker: Släng i olivolja, kryddor, vitlöksklyftor och rosmarin. Rosta först rödbetorna och hårdare rotgrönsaker för sig i 20 minuter. Låt under tiden laxen komma upp i rumstemperatur.
  • 3
    Ta ut din 37 cm Signature långpanna från Le Creuset ur ugnen, fyll den med sparrisbroccoli och gröna bönor, och lägg laxen ovanpå grönsakerna med skinnsidan ner. Blanda olivolja, smör, honung, salt, peppar, saft och zest från citron och citronskivor i en panna och stek på medeltemperatur tills de smälts ihop, tjocknat något och blivit sirapsaktiga (ca 5–10 minuter). Täck laxen ordentligt med honungsblandningen.
  • 4
    Ställ in den i ugnen i 30 minuter och fyll på med honungsblandning var tionde minut. Den ska fästa lätt på kanterna och ytan men inte brännas. Laxen ska fortfarande vara lätt rosa och inte genomstekt (om du föredrar den helt genomstekt kan du helt enkelt låta den tillagas lite längre).
  • 5
    Serveras direkt med citronskivor som garnering, hackade pistagenötter, sommargrönsaker och crème fraiche med pepparrot (valfritt) vid sidan om.
  • 6
    Gör pepparrots-crème fraiche genom att vända ner 1–2 matskedar pepparrot i 250 g valfri crème fraiche och krydda efter smak.