- Fisk och skaldjur
Ingredienser
- Säsongens grönsaker (små rödbetor, sparrisbroccoli och gröna bönor)
- 3 matskedar (45 ml) olivolja
- 6 vitlöksklyftor (hela med skalet på)
- 10 g hackad rosmarin
- 1,5–2 kg laxsida
- 4 matskedar (60 ml) olivolja
- 150 g smör
- 2/3 kopp honung
- Havssalt och nymalen svartpeppar till kryddning
- Juice och zest från 1–2 citroner
- En skivad citron
- 100 g hackade pistaschnötter
- Säsongsgrönsaker
- Crème fraiche med pepparrot
-
Gör så här
-
1Förvärm ugnen till 200 °C.
-
2Tillaga dina grönsaker: Släng i olivolja, kryddor, vitlöksklyftor och rosmarin. Rosta först rödbetorna och hårdare rotgrönsaker för sig i 20 minuter. Låt under tiden laxen komma upp i rumstemperatur.
-
3Ta ut din 37 cm Signature långpanna från Le Creuset ur ugnen, fyll den med sparrisbroccoli och gröna bönor, och lägg laxen ovanpå grönsakerna med skinnsidan ner. Blanda olivolja, smör, honung, salt, peppar, saft och zest från citron och citronskivor i en panna och stek på medeltemperatur tills de smälts ihop, tjocknat något och blivit sirapsaktiga (ca 5–10 minuter). Täck laxen ordentligt med honungsblandningen.
-
4Ställ in den i ugnen i 30 minuter och fyll på med honungsblandning var tionde minut. Den ska fästa lätt på kanterna och ytan men inte brännas. Laxen ska fortfarande vara lätt rosa och inte genomstekt (om du föredrar den helt genomstekt kan du helt enkelt låta den tillagas lite längre).
-
5Serveras direkt med citronskivor som garnering, hackade pistagenötter, sommargrönsaker och crème fraiche med pepparrot (valfritt) vid sidan om.
-
6Gör pepparrots-crème fraiche genom att vända ner 1–2 matskedar pepparrot i 250 g valfri crème fraiche och krydda efter smak.