- Mjöl
Ingredienser
- 1,25 dl helmjölk
- 50 g osaltat smör
- 7 g torrjäst
- 0,5 g saffran
- 60 g kvarg
- 90 g socker
- En nypa salt
- 250 g vetemjöl
- 1 ägg, lätt vispat
- 24 russin
-
Gör så här
-
1Häll smör och mjölk i en kastrull och låt smöret smälta på låg värme. Dra bort kastrullen från värmen, strö i torrjästen och låt den lösas upp.
-
2Mal saffran i en mortel och rör ut den i kastrullen. När den är löst, tillsätter du kvarg, socker och salt och rör om.
-
3Tillsätt vetemjöl, lite i taget, och knåda degen tills den släpper från bordet/skålen – detta kan göras både med maskin och för hand. Degen ska gärna knådas i 10 minuter, och ska bli slät och mjuk.
-
4Låt degen jäsa i en skål täckt med en fuktig kökshandduk i 45 minuter.
-
5Vänd ut degen på ett mjölat bord och dela den i 12 bitar. Rulla varje del till en korv på ca 30 cm och forma den sedan till den karaktäristiska "S"-formen. Det gör du genom att rulla in ändarna mot mitten åt varsin riktning.
-
6Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa i ytterligare 45 minuter. Värm under tiden ugnen till 225 °C (konv.).
-
7Pensla försiktigt bullarna med det vispade ägget och sätt ett russin i varje rulle. Grädda bullarna i mitten av ugnen i 7-10 minuter tills de har fått en gyllenbrun yta.