
Dessa traditionella, svenska saffransbullar har många namn: lussekatt, lussebulle, saffranskuse, dyvelkatter, osv. och äts vanligtvis i juletid, i synnerhet på Luciadagen den 13 december. Normalt är de formade som ett "S", där ändarna har rullats in och ett russin har placerats i mitten av rullarna.
HUVUDINGREDIENSER
- Mjöl
Ingredienser
Gör så här
Ingredienser
- 1,25 dl helmjölk
- 50 g osaltat smör
- 7 g torrjäst
- 0,5 g saffran
- 60 g kvarg
- 90 g socker
- En nypa salt
- 250 g vetemjöl
- 1 ägg, lätt vispat
- 24 russin
-
Gör så här
-
1Häll smör och mjölk i en kastrull och låt smöret smälta på låg värme. Dra bort kastrullen från värmen, strö i torrjästen och låt den lösas upp.
-
2Mal saffran i en mortel och rör ut den i kastrullen. När den är löst, tillsätter du kvarg, socker och salt och rör om.
-
3Tillsätt vetemjöl, lite i taget, och knåda degen tills den släpper från bordet/skålen – detta kan göras både med maskin och för hand. Degen ska gärna knådas i 10 minuter, och ska bli slät och mjuk.
-
4Låt degen jäsa i en skål täckt med en fuktig kökshandduk i 45 minuter.
-
5Vänd ut degen på ett mjölat bord och dela den i 12 bitar. Rulla varje del till en korv på ca 30 cm och forma den sedan till den karaktäristiska "S"-formen. Det gör du genom att rulla in ändarna mot mitten åt varsin riktning.
-
6Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa i ytterligare 45 minuter. Värm under tiden ugnen till 225 °C (konv.).
-
7Pensla försiktigt bullarna med det vispade ägget och sätt ett russin i varje rulle. Grädda bullarna i mitten av ugnen i 7-10 minuter tills de har fått en gyllenbrun yta.
Tips:
Var snål med mjölet när du knådar degen. Om du tillsätter för mycket mjöl blir bullarna torra. Om degen fortfarande är för lös efter 10 minuter kan du tillsätta lite extra mjöl och knåda vidare.
