Lyxig chili con carne med nötbog och grillad avokado

SVÅRIGHETSGRAD
Avancerad Avancerad
TILLAGNING
Över 2 timmar Över 2 timmar
ANTAL PERSONER
4-6 4-6
Lyxig chili con carne med nötbog och grillad avokado
Denna nötköttschili är lätt att laga till många. De djupa smakerna förstärks med mörk choklad och långkokt nötbog och receptet är perfekt att servera på kvällen när det är läge för en varm och mysig gryta.
HUVUDINGREDIENSER
  • Nötkött
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 800 g nötkött, tärnat
  • 1 stor rödlök, tärnad
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 msk paprikapulver rökig
  • 1 msk torkad oregano
  • 1-2 tsk chilipulver, beroende på hur stark du vill ha rätten
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 2 kanelstänger
  • 1 röd paprika, tärnad
  • 2 burkar plommontomater
  • 1 burk kidneybönor
  • 1 burk pintobönor
  • 50 g mörk choklad, 85 %, finhackad
  • 3 mogna avokado
  • Olja till stekning
  • Salt och peppar
Till servering:
  • 1 litet knippe koriander, grovhackad
  • Färsk chili, tunt skivad
  • Crème fraiche
  • Tomatsalsa
  • Bröd eller ris
  • Gör så här

  • 1
    Värm ugnen till 170° C
  • 2
    Värm upp grytan på medelvärme på spisen
  • 3
    Tillsätt lite olja Dela upp köttbitarna i fyra portioner och bryn i omgångar
  • 4
    Då ser du till att köttet får fin stekyta och inte blir kokt
  • 5
    Ställ köttet åt sidan, när allt är brynt
  • 6
    Häll lite olja i grytan och stek löken tills den är mjuk
  • 7
    Lägg i vitlök och en nypa salt i grytan
  • 8
    Stek snabbt utan att bränna vitlöken
  • 9
    Lägg i paprika, oregano, chilipulver, spiskummin och kanelstänger och stek kryddorna i 1-2 minuter under omrörning
  • 10
    Lägg tillbaka kött- och köttsaften i grytan och se till att köttet täcks av alla kryddor
  • 11
    Tillsätt röd paprika och burktomater
  • 12
    Fyll en av de tomma tomatburkarna med vatten och häll det i grytan
  • 13
    Häll i kidney- och pintobönor
  • 14
    Rör ner chokladen och låt koka upp
  • 15
    Sätt grytan i ugnen i 1½ timme och rör om då och då
  • 16
    Smaka av med salt och peppar
  • 17
    Låt grytan stå i ugnen i ytterligare 30 minuter utan lock så att såsen reduceras och blir tjock
  • 18
    Värm under tiden upp en grillpanna på medelvärme
  • 19
    Skär avokado i halvor och tag bort kärnan
  • 20
    Pensla med lite olja och strö över salt och peppar
  • 21
    Stek dem med fruktköttet nedåt tills de blir mjuka och har fått grillränder
  • 22
    Tag ut grytan ur ugnen, rör om väl och smaka ev. av igen
  • 23
    Garnera med crème fraiche, grovhackad koriander och färsk chili
  • 24
    Servera med grillad avokado, tomatsalsa och bröd att doppa – eller en skål med ångande varmt ris
  • 25
    Tips: Receptet är även lämpligt för matlagning utomhus – oavsett om det är på grillen eller över elden. Det enda som krävs är en stabil värmekälla med låg värme så att köttet kan tillagas långsamt