
Denna nötköttschili är lätt att laga till många. De djupa smakerna förstärks med mörk choklad och långkokt nötbog och receptet är perfekt att servera på kvällen när det är läge för en varm och mysig gryta.
HUVUDINGREDIENSER
- Nötkött
Ingredienser
Gör så här
Ingredienser
- 800 g nötkött, tärnat
- 1 stor rödlök, tärnad
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 1 msk paprikapulver rökig
- 1 msk torkad oregano
- 1-2 tsk chilipulver, beroende på hur stark du vill ha rätten
- 1 tsk malen spiskummin
- 2 kanelstänger
- 1 röd paprika, tärnad
- 2 burkar plommontomater
- 1 burk kidneybönor
- 1 burk pintobönor
- 50 g mörk choklad, 85 %, finhackad
- 3 mogna avokado
- Olja till stekning
- Salt och peppar
Till servering:
- 1 litet knippe koriander, grovhackad
- Färsk chili, tunt skivad
- Crème fraiche
- Tomatsalsa
- Bröd eller ris
-
Gör så här
-
1Värm ugnen till 170° C
-
2Värm upp grytan på medelvärme på spisen
-
3Tillsätt lite olja Dela upp köttbitarna i fyra portioner och bryn i omgångar
-
4Då ser du till att köttet får fin stekyta och inte blir kokt
-
5Ställ köttet åt sidan, när allt är brynt
-
6Häll lite olja i grytan och stek löken tills den är mjuk
-
7Lägg i vitlök och en nypa salt i grytan
-
8Stek snabbt utan att bränna vitlöken
-
9Lägg i paprika, oregano, chilipulver, spiskummin och kanelstänger och stek kryddorna i 1-2 minuter under omrörning
-
10Lägg tillbaka kött- och köttsaften i grytan och se till att köttet täcks av alla kryddor
-
11Tillsätt röd paprika och burktomater
-
12Fyll en av de tomma tomatburkarna med vatten och häll det i grytan
-
13Häll i kidney- och pintobönor
-
14Rör ner chokladen och låt koka upp
-
15Sätt grytan i ugnen i 1½ timme och rör om då och då
-
16Smaka av med salt och peppar
-
17Låt grytan stå i ugnen i ytterligare 30 minuter utan lock så att såsen reduceras och blir tjock
-
18Värm under tiden upp en grillpanna på medelvärme
-
19Skär avokado i halvor och tag bort kärnan
-
20Pensla med lite olja och strö över salt och peppar
-
21Stek dem med fruktköttet nedåt tills de blir mjuka och har fått grillränder
-
22Tag ut grytan ur ugnen, rör om väl och smaka ev. av igen
-
23Garnera med crème fraiche, grovhackad koriander och färsk chili
-
24Servera med grillad avokado, tomatsalsa och bröd att doppa – eller en skål med ångande varmt ris
-
25Tips: Receptet är även lämpligt för matlagning utomhus – oavsett om det är på grillen eller över elden. Det enda som krävs är en stabil värmekälla med låg värme så att köttet kan tillagas långsamt