- Nötkött
Ingredienser
- 800 g nötkött, tärnat
- 1 stor rödlök, tärnad
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 1 msk paprikapulver rökig
- 1 msk torkad oregano
- 1-2 tsk chilipulver, beroende på hur stark du vill ha rätten
- 1 tsk malen spiskummin
- 2 kanelstänger
- 1 röd paprika, tärnad
- 2 burkar plommontomater
- 1 burk kidneybönor
- 1 burk pintobönor
- 50 g mörk choklad, 85 %, finhackad
- 3 mogna avokado
- Olja till stekning
- Salt och peppar
- 1 litet knippe koriander, grovhackad
- Färsk chili, tunt skivad
- Crème fraiche
- Tomatsalsa
- Bröd eller ris
-
Gör så här
-
1Värm ugnen till 170° C
-
2Värm upp grytan på medelvärme på spisen
-
3Tillsätt lite olja Dela upp köttbitarna i fyra portioner och bryn i omgångar
-
4Då ser du till att köttet får fin stekyta och inte blir kokt
-
5Ställ köttet åt sidan, när allt är brynt
-
6Häll lite olja i grytan och stek löken tills den är mjuk
-
7Lägg i vitlök och en nypa salt i grytan
-
8Stek snabbt utan att bränna vitlöken
-
9Lägg i paprika, oregano, chilipulver, spiskummin och kanelstänger och stek kryddorna i 1-2 minuter under omrörning
-
10Lägg tillbaka kött- och köttsaften i grytan och se till att köttet täcks av alla kryddor
-
11Tillsätt röd paprika och burktomater
-
12Fyll en av de tomma tomatburkarna med vatten och häll det i grytan
-
13Häll i kidney- och pintobönor
-
14Rör ner chokladen och låt koka upp
-
15Sätt grytan i ugnen i 1½ timme och rör om då och då
-
16Smaka av med salt och peppar
-
17Låt grytan stå i ugnen i ytterligare 30 minuter utan lock så att såsen reduceras och blir tjock
-
18Värm under tiden upp en grillpanna på medelvärme
-
19Skär avokado i halvor och tag bort kärnan
-
20Pensla med lite olja och strö över salt och peppar
-
21Stek dem med fruktköttet nedåt tills de blir mjuka och har fått grillränder
-
22Tag ut grytan ur ugnen, rör om väl och smaka ev. av igen
-
23Garnera med crème fraiche, grovhackad koriander och färsk chili
-
24Servera med grillad avokado, tomatsalsa och bröd att doppa – eller en skål med ångande varmt ris
-
25Tips: Receptet är även lämpligt för matlagning utomhus – oavsett om det är på grillen eller över elden. Det enda som krävs är en stabil värmekälla med låg värme så att köttet kan tillagas långsamt