- Ägg
Ingredienser
- 4 äggvitor
- 200 g socker
- 75 g mandelmjöl
- 1 tsk vaniljessens eller -pasta
- 2,5 dl vispgrädde
- 1 msk florsockerl
- 1 tsk vaniljessens eller -pasta
- 150 g mascarpone
- 200 g konserverade persikor med lag
- 2–3 färska persikor, skivade
- 200 g färska hallon
- 40 g rostade mandelspån
- Färska myntablad
-
Gör så här
-
1Värm ugnen till 140 °C (vanlig ugn) och klä ugnsformen med en bit bakplåtspapper.
-
2Vispa äggvitorna till fasta toppar (skålen måste vara helt ren, annars kan det vara svårt att vispa äggvitorna styva). Tillsätt sockret en matsked åt gången medan du fortsätter att vispa. Se till att sockret är helt upplöst innan du tillsätter mer. Vispa tills allt socker har blandats in och marängen är fast och blank.
-
3Sikta i mandelmjölet, tillsätt vanilj och vänd försiktigt ihop det med marängen. Bred ut marängen i ugnsformen och se till att den når ända ut i kanterna. Gör en fördjupning mitt i marängen så att vispgrädden inte flyter ut.
-
4Baka marängen i 1 timme och 30 minuter. När den är klar stänger du av ugnen och öppnar ugnsluckan litegrann. Nu måste marängen svalna helt, vilket kan ta 1–2 timmar. Förvara den på köksbordet om du gör den i förväg.
-
5Gör persikocoulisen genom att mixa persikorna till puré med en stavmixer. Låt stå i kylskåp tills det är dags för servering.
-
6Gör mascarponekrämen genom att vispa grädde, florsocker och vanilj till mjuk grädde. Tillsätt mascarpone och vispa till en luftig kräm. Låt stå i kylskåp tills det är dags för servering.
-
7När marängen har svalnat och du är redo att servera breder du ut mascarponekrämen över marängen. Fördela sedan färsk frukt över marängen, ringla persikocoulis över och strö till sist över mandelspån och myntablad.