Mandelpavlova med coulis på persika, mascarponekräm och färsk frukt

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
FÖRBEREDELSETID
Under 2 timmar Under 2 timmar
TILLAGNING
Över 2 timmar Över 2 timmar
ANTAL PERSONER
6-8 6-8
Mandelpavlova med coulis på persika, mascarponekräm och färsk frukt
Pavlova är perfekt när du ska laga efterrätt till många gäster eftersom det räcker till alla. Dessutom kan du spara tid genom att göra marängbotten och coulis några dagar i förväg – så behöver du bara vispa mascarponekrämen och dekorera desserten innan servering.
HUVUDINGREDIENSER
  • Ägg
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 4 äggvitor
  • 200 g socker
  • 75 g mandelmjöl
  • 1 tsk vaniljessens eller -pasta
Till mascarponekrämen:
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 1 msk florsockerl
  • 1 tsk vaniljessens eller -pasta
  • 150 g mascarpone
Till persikocoulisen:
  • 200 g konserverade persikor med lag
Till servering:
  • 2–3 färska persikor, skivade
  • 200 g färska hallon
  • 40 g rostade mandelspån
  • Färska myntablad
  • Gör så här

  • 1
    Värm ugnen till 140 °C (vanlig ugn) och klä ugnsformen med en bit bakplåtspapper.
  • 2
    Vispa äggvitorna till fasta toppar (skålen måste vara helt ren, annars kan det vara svårt att vispa äggvitorna styva). Tillsätt sockret en matsked åt gången medan du fortsätter att vispa. Se till att sockret är helt upplöst innan du tillsätter mer. Vispa tills allt socker har blandats in och marängen är fast och blank.
  • 3
    Sikta i mandelmjölet, tillsätt vanilj och vänd försiktigt ihop det med marängen. Bred ut marängen i ugnsformen och se till att den når ända ut i kanterna. Gör en fördjupning mitt i marängen så att vispgrädden inte flyter ut.
  • 4
    Baka marängen i 1 timme och 30 minuter. När den är klar stänger du av ugnen och öppnar ugnsluckan litegrann. Nu måste marängen svalna helt, vilket kan ta 1–2 timmar. Förvara den på köksbordet om du gör den i förväg.
  • 5
    Gör persikocoulisen genom att mixa persikorna till puré med en stavmixer. Låt stå i kylskåp tills det är dags för servering.
  • 6
    Gör mascarponekrämen genom att vispa grädde, florsocker och vanilj till mjuk grädde. Tillsätt mascarpone och vispa till en luftig kräm. Låt stå i kylskåp tills det är dags för servering.
  • 7
    När marängen har svalnat och du är redo att servera breder du ut mascarponekrämen över marängen. Fördela sedan färsk frukt över marängen, ringla persikocoulis över och strö till sist över mandelspån och myntablad.