- Grönsaker
Ingredienser
- 2 stora knippen mangold
- 2 tjocka skivor dagsgammalt bröd
- Olivolja
- 1 finhackad vitlöksklyfta
- ½ röd chili, finhackad utan kärnor
- 3 finhackade sardellfiléer
- 1 näve riven parmesan
- 5 dl vispgrädde
- Salt och peppar
-
Gör så här
-
1Sätt ugnen på 200 °C.
-
2Skölj mangolden noga i kallt vatten och blanchera den i saltat vatten i 5 minuter. Häll av den och låt den droppa av på en ren kökshandduk.
-
3Rosta brödet i ugnen tills det är gyllenbrunt och mixa det i en matberedare. Sätt en kastrull på plattan och häll 1 msk olivolja i kastrullen tillsammans med vitlök, chili och sardeller. Låt det fräsa i 1–2 minuter och tillsätt grädden. Sänk värmen och låt grädden småkoka i 5–10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
-
4Lägg mangolden i en rektangulär ugnsform och häll över gräddblandningen. Tillsätt parmesan och brödsmulor. Ringla ett par droppar olivolja över mangolden och ställ in formen i ugnen.
-
5Grädda mangolden i 30–35 minuter tills ytan är gyllenbrun och frasig.