- Kött
Ingredienser
- 1 kg kycklinglår utan skinn
- 1 matsked olivolja
- 1 stor lök, tunt skivad
- 2 matskedar ljusbrunt socker
- 125 ml torrt vitt vin
- finriven zest från 1 stor apelsin
- 125 g torkade aprikoser, skurna i fjärdedelar
- 1 matsked hackad färsk koriander som garnering
- 2 teskedar malen kummin
- 1 tesked malen koriander
- 1/2 tesked grovmalen svartpeppar
- 1/2 tesked salt
- 3 krossade vitlöksklyftor
- 1 liten röd chili, urkärnad och finhackad
- 125 ml apelsinjuice
- 3 matskedar olivolja
- Det här receptet kan också tillagas med tärnad lammstek. Tillagningstiden tar då ytterligare en timme.
-
Gör så här
-
1För att göra marinaden – blanda alla ingredienserna till marinaden i en stor platt form exempelvis en gratängform från Le Creuset. Tillsätt kycklinglår och vänd dem i marinaden så att den täcker dem väl. Täck över och låt marinera i kylen i minst sex timmar eller över natten.
-
2Hetta upp oljan i taginen över medelhög värme på spisen. Tillsätt lök och stek försiktigt till den precis börjar bli brun, ta sedan bort den från pannan.
-
3Häll av marinaden från kycklingen och torka den torr med hushållspapper. Tillsätt kycklingbitarna i taginen och stek dem tills de är jämt bruna.
-
4Tillsätt löken i taginen igen med socker, vin och apelsinzest. Rör om noggrant och tillsätt lite mer salt och peppar.
-
5Täck med taginelocket och sjud på väldigt låg värme i en och en halv timme.
-
6Tillsätt aprikoserna, sätt på locket igen och fortsätt att sjuda i en och en halv timme till kycklingen är genomkokt och mör.
-
7När kycklingen är klar, ta av locket och koka såsen i några minuter tills den blir sirapsaktig. Strö över rikligt med hackad koriander och servera med ångad couscous eller kokt långkornigt ris.
-
8Kockens tips
-
9Det här receptet kan också tillagas med tärnad lammstek. Tillagningstiden tar då ytterligare en timme.
-
10Eftersom den här rätten är både kryddig och söt passar den bra med söt tysk riesling eller gewürtztraminer. Prova en med Spätlese-nivå av sötma för bästa resultat.