Marockansk kycklingtagine

Marockansk kycklingtagine
Att kombinera frukt med kött, fågel eller fisk är typiskt för det nordafrikanska köket och med en kryddig marinad blir inte helheten för söt. Precis som med många taginer eller grytor så blir smaken ännu godare om de tillagas en dag i förväg.
HUVUDINGREDIENSER
  • Kött
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 1 kg kycklinglår utan skinn
  • 1 matsked olivolja
  • 1 stor lök, tunt skivad
  • 2 matskedar ljusbrunt socker
  • 125 ml torrt vitt vin
  • finriven zest från 1 stor apelsin
  • 125 g torkade aprikoser, skurna i fjärdedelar
  • 1 matsked hackad färsk koriander som garnering
Till marinaden:
  • 2 teskedar malen kummin
  • 1 tesked malen koriander
  • 1/2 tesked grovmalen svartpeppar
  • 1/2 tesked salt
  • 3 krossade vitlöksklyftor
  • 1 liten röd chili, urkärnad och finhackad
  • 125 ml apelsinjuice
  • 3 matskedar olivolja
  • Det här receptet kan också tillagas med tärnad lammstek. Tillagningstiden tar då ytterligare en timme.
  • Gör så här

  • 1
    För att göra marinaden – blanda alla ingredienserna till marinaden i en stor platt form exempelvis en gratängform från Le Creuset. Tillsätt kycklinglår och vänd dem i marinaden så att den täcker dem väl. Täck över och låt marinera i kylen i minst sex timmar eller över natten.
  • 2
    Hetta upp oljan i taginen över medelhög värme på spisen. Tillsätt lök och stek försiktigt till den precis börjar bli brun, ta sedan bort den från pannan.
  • 3
    Häll av marinaden från kycklingen och torka den torr med hushållspapper. Tillsätt kycklingbitarna i taginen och stek dem tills de är jämt bruna.
  • 4
    Tillsätt löken i taginen igen med socker, vin och apelsinzest. Rör om noggrant och tillsätt lite mer salt och peppar.
  • 5
    Täck med taginelocket och sjud på väldigt låg värme i en och en halv timme.
  • 6
    Tillsätt aprikoserna, sätt på locket igen och fortsätt att sjuda i en och en halv timme till kycklingen är genomkokt och mör.
  • 7
    När kycklingen är klar, ta av locket och koka såsen i några minuter tills den blir sirapsaktig. Strö över rikligt med hackad koriander och servera med ångad couscous eller kokt långkornigt ris.
  • 8
    Kockens tips
  • 9
    Det här receptet kan också tillagas med tärnad lammstek. Tillagningstiden tar då ytterligare en timme.
  • 10
    Eftersom den här rätten är både kryddig och söt passar den bra med söt tysk riesling eller gewürtztraminer. Prova en med Spätlese-nivå av sötma för bästa resultat.
 
Cook's Notes
This recipe can also be made with diced leg of lamb, in which case allow another hour for cooking.
Since this dish is both spicy and sweet, it is well suited to a slightly sweet German Riesling or Gewürtztraminer. Try a Spatlese level of sweetness for best results.
 
 
Le Creuset