Marulk med marockansk chermoula-marinad

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Under 2 timmar Under 2 timmar
ANTAL PERSONER
2-4 2-4
Marulk med marockansk chermoula-marinad
Här får du ett läckert taginrecept med marulk. Servera med yoghurt och tunnbröd.
HUVUDINGREDIENSER
  • Fisk och skaldjur
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

Saltade citroner
  • 8 ekologiska citroner
  • 5 msk havssalt
  • 5-6 lagerblad
  • 2 dl olivolja
Chermoula*
  • 1 msk hel spiskummin
  • 1 msk fänkålsfrön
  • 1 msk havssalt
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 msk paprikapulver
  • 3 msk hackad bladpersilja
  • 3 msk hackad färsk koriander
  • 5 skivor saltad citron
  • 4 msk olivolja
Marulk
  • 500 g marulk eller långafilé
  • 1 dl vatten
  • 3 stjälkar blekselleri i skivor
  • 3 morötter i skivor
  • 10-12 plommontomater i halvor
  • 1 burk avrunna kikärter
  • 3-4 lagerblad
  • Hackat saltat citronskal från chermoula-marinaden
  • Färsk koriander till dekoration vid serveringen
  • Gör så här

  • 1
    Saltade citroner
  • 2
    Skölj citronerna och skär dem i tunna skivor. Lägg ett lager med citronskivor i en ren syltburk. Strö över salt. Lägg i lagerblad. Upprepa proceduren tills citronskivorna är slut. Pressa över saften från de 2 återstående citronerna. Häll på olivoljan. Stäng syltburken och låt den stå mörkt och kallt i minst 2 veckor.De saltade citronerna passar till gryträtter med fisk, lamm och fågel. Använd dem i sallader eller blanda dem med dina favoritgrönsaker.
  • 3
    Chermoula*
  • 4
    Rosta spiskumminfröna i en panna tills de ”poppar”. Lägg salt och spiskummin i en mortel och stöt ihop med vitlök, chiliflakes, paprikapulver, persilja, fänkålsfrön och koriander. Skär av skalen från citronskivorna. Spara skalen till senare. Tillsätt fruktköttet från citronen i morteln tillsammans med olivolja och stöt till en pasta. Om man inte har en mortel kan man använda en minihackare.
  • 5
    Tips: Chermoula är en vanlig marinad till fisk och skaldjur i det marockanska och tunisiska köket. Marinaden kan även användas till kött och grönsaker.
  • 6
    Marulk
  • 7
    Sätt ugnen på 180° C. Pensla fisken på båda sidorna med hälften av chermoula-marinaden. Låt fisken marinera övertäckt med folie i rumstemperatur i 1 timme eller i kylen i 24 timmar.
  • 8
    Blanda resten av chermoula-marinaden med 1 dl vatten. Pensla botten av grytan med chermoula-marinaden. Täck botten med hälften av sellerin, morötterna, tomaterna och kikärterna. Lägg på fisken. Lägg på resten av grönsakerna. Häll över resten av chermoula-marinaden. Tillsätt lagerblad och strö över hackat, saltat citronskal. Lägg lock på grytan och ställ den i ugnen i en timme.
  • 9
    Dekorera med färsk koriander vid serveringen.
  • 10
    Tips: Servera med yoghurt och tunnbröd. I Marocko äter man med fingrarna och därför används tunnbrödet till att äta med.