- Fisk och skaldjur
Ingredienser
- 8 ekologiska citroner
- 5 msk havssalt
- 5-6 lagerblad
- 2 dl olivolja
- 1 msk hel spiskummin
- 1 msk fänkålsfrön
- 1 msk havssalt
- 2 vitlöksklyftor
- 1 tsk chiliflakes
- 1 msk paprikapulver
- 3 msk hackad bladpersilja
- 3 msk hackad färsk koriander
- 5 skivor saltad citron
- 4 msk olivolja
- 500 g marulk eller långafilé
- 1 dl vatten
- 3 stjälkar blekselleri i skivor
- 3 morötter i skivor
- 10-12 plommontomater i halvor
- 1 burk avrunna kikärter
- 3-4 lagerblad
- Hackat saltat citronskal från chermoula-marinaden
- Färsk koriander till dekoration vid serveringen
-
Gör så här
-
1Saltade citroner
-
2Skölj citronerna och skär dem i tunna skivor. Lägg ett lager med citronskivor i en ren syltburk. Strö över salt. Lägg i lagerblad. Upprepa proceduren tills citronskivorna är slut. Pressa över saften från de 2 återstående citronerna. Häll på olivoljan. Stäng syltburken och låt den stå mörkt och kallt i minst 2 veckor.De saltade citronerna passar till gryträtter med fisk, lamm och fågel. Använd dem i sallader eller blanda dem med dina favoritgrönsaker.
-
3Chermoula*
-
4Rosta spiskumminfröna i en panna tills de ”poppar”. Lägg salt och spiskummin i en mortel och stöt ihop med vitlök, chiliflakes, paprikapulver, persilja, fänkålsfrön och koriander. Skär av skalen från citronskivorna. Spara skalen till senare. Tillsätt fruktköttet från citronen i morteln tillsammans med olivolja och stöt till en pasta. Om man inte har en mortel kan man använda en minihackare.
-
5Tips: Chermoula är en vanlig marinad till fisk och skaldjur i det marockanska och tunisiska köket. Marinaden kan även användas till kött och grönsaker.
-
6Marulk
-
7Sätt ugnen på 180° C. Pensla fisken på båda sidorna med hälften av chermoula-marinaden. Låt fisken marinera övertäckt med folie i rumstemperatur i 1 timme eller i kylen i 24 timmar.
-
8Blanda resten av chermoula-marinaden med 1 dl vatten. Pensla botten av grytan med chermoula-marinaden. Täck botten med hälften av sellerin, morötterna, tomaterna och kikärterna. Lägg på fisken. Lägg på resten av grönsakerna. Häll över resten av chermoula-marinaden. Tillsätt lagerblad och strö över hackat, saltat citronskal. Lägg lock på grytan och ställ den i ugnen i en timme.
-
9Dekorera med färsk koriander vid serveringen.
-
10Tips: Servera med yoghurt och tunnbröd. I Marocko äter man med fingrarna och därför används tunnbrödet till att äta med.