- Fisk och skaldjur
Ingredienser
- 650 g marulk utan skinn, stjärtbit
- 1 vitlöksklyfta
- 2/3 röd paprika
- 300 g sparrispotatis eller små nypotatis
- 1,25 dl torrt, vitt vin
- 1 knippe koriander ombundet med hushållssnöre
- 1 tsk mald spiskummin
- 1 tsk milt paprikapulver
- 1 tsk starkt paprikapulver
- ½ tsk gurkmeja
- 1,5 dl kallt vatten
- 1 inlagd citron
- 150 g gröna oliver med kärna
- 1 msk olivolja
- Salt
-
Gör så här
-
1Ta bort det genomskinliga membranet från marulkens stjärt. Skär ut filéerna längs ryggbenet. Ta bort de vita nerverna intill fiskbenet samt eventuella röda delar.
-
2Skär varje filé i 6–8 ungefär lika stora bitar.
-
3Finhacka vitlöken.
-
4Halvera paprikan och ta bort stjälk, membran och kärnor och skär den därefter i tunna strimlor.
-
5Halvera potatisen på längden.
-
6Stek därefter finhackad vitlök i 1 msk olivolja i botten på taginen. Tillsätt paprikastrimlorna och stek dem i 10 minuter på låg värme.
-
7Höj värmen, häll i vinet i grytan och reducera i ca 5 minuter.
-
8Sänk därefter värmen igen och tillsätt korianderknippet, mald spiskummin, paprikapulver, gurkmeja, potatis 1,5 dl vatten och lite salt.
-
9Lägg på locket på taginen och låt småkoka i 40 minuter. Kontrollera då och då att det finns tillräckligt med vätska i taginen.
-
10Skölj oliverna och den inlagda citronen under kallt vatten. Dela citronen på längden och ta ut fruktköttet. Skär skalet i små tärningar.
-
11Lägg citronskalstärningar, oliver och marulk i taginen och blanda försiktigt. Lägg på locket på taginen och värm i 15 minuter.
-
12Smaka av med salt innan serveringen.