- Mjöl
Ingredienser
- 250 g vetemjöl
- 1 tsk socker
- 1 liten nypa salt
- 1 rågad tsk bikarbonat
- 2 ägg (vitor och gulor separerade)
- 4 dl lättfil eller lättyoghurt samt lite extra till bikarbonaten
- 1 paket tärnat bacon
- 150 g riven mozzarella
- 1 tsk oregano
- Kokosfett eller ister till gräddning
-
Gör så här
-
1Stek bacontärningarna knapriga i en stekpanna och låt dem rinna av på hushållspapper.
-
2Häll fil eller yoghurt i en skål och tillsätt vetemjöl, salt och socker. Vispa ihop ordentligt.
-
3Tillsätt äggulorna och fortsätt vispa.
-
4Tillsätt stekta bacontärningar, riven mozzarella och oregano.
-
5Vispa äggvitorna hårt och vänd försiktigt ner dem. Häll smeten i en kanna så är den lätt att hantera när du häller den i munkpannan.
-
6Rör ut bikarbonat i lite fil eller yoghurt och häll i smeten precis innan du gräddar äppelmunkarna.
-
7Värm munkpannan till lite över medelvärme.
-
8När pannan är tillräckligt varm, lägg i en liten klick ister eller kokosfett i varje fördjupning i munkpannan.
-
9Häll smet i varje fördjupning, men bara till precis under kanten eftersom smeten jäser upp.
-
10Vänd äppelmunkarna med en stekgaffel eller en sticka när de är ljusbruna och släpper lätt. Äppelmunkarna ska gräddas runt om, men första gången du vänder dem ska de vändas helt så att sidan med den ogräddade smeten vänds ned i fördjupningen.
-
11Ta upp äppelmunkarna ur pannan när de är färdiggräddade – prova ev. att öppna en av dem. Lägg dem på hushållspapper så att överflödigt fett sugs upp.
-
12Tips: Servera matäppelmunkarna med t.ex. crème fraiche eller en god tomatsås att doppa i.