Ingredienser
- 200 g filodeg (för baklava)
- 200 g smör
- 200 g pistagenötter
- 100 g kex
- 250 g honung
- 100 g socker
- 250 ml vatten
- 3-4 skivor citron
-
Gör så här
-
1Krossa pistagenötterna och kexen fint och blanda ihop dem.
-
2Smält smöret.
-
3Skär filodegen i små rutor på 10x10cm så att de får plats i minigrytorna.
-
4Lägg nu 5-7 lager av filodegen i en minigryta, och häll ca en matsked av din pistage-kexblandning över.
-
5Upprepa detta två gånger till så att du har totalt 3 lager av pistage-kexblandningen. Du kan också skära de sista lagren filodeg i cirklar för en finare finish.
-
6Tillsätt 30-35 g smör i varje minigryta och skär varje baklavagryta i 4 trianglar för att säkerställa att smöret tränger igenom alla lager.
-
7Grädda i ugnen i 40 minuter i 160°C.
-
8Medan dina mini baklavagrytor gräddas kan du göra din sirap.
-
9Tillsätt alla ingredienser i en Le Creuset-gryta och låt koka upp på medelvärme.
-
10Sänk värmen när det kokat upp och låt sjuda i 20 minuter så att sirapen tar upp smaken från citronskivorna.
-
11Låt den svalna till rumstemperatur och häll den över dina mini baklavagrytor när de kommer ut ur ugnen.
-
12Servera dina läckra mini baklavagrytor med vaniljglass.