- Grönsaker
- Ris och gryn
Ingredienser
- 460 g morot, skalad och skuren i små bitar
- 2 msk olivolja
- 2 små schalottenlökar, fint hackade
- 2 vitlöksklyftor, fint hackade
- 2 tsk färsk rosmarin, finhackad
- 4 tsk färsk timjan, finhackad (2 tsk torkad)
- 2 msk smör
- 250 g risottoris
- Salt, peppar
- 2 dl vitt vin
- 1 liter grönsaksbuljong
- 1 msk äppelcidervinäger
- 80 g parmesan, finriven
- Citronsyltad rödlök, se tips och tricks
- Parmesan
-
Gör så här
-
1ÅNGAD MOROT: Ånga moroten i en kastrull med vatten tills den är mjuk, förbered övriga grönsaker medan moroten ångas. När moroten är mjuk, mixa den med olja tills du har en slät puré. Ställ åt sidan.
-
2RISOTTO: Hetta upp en tjockbottnad gryta på medelhög värme med smör och tillsätt lök, vitlök, rosmarin och timjan. Låt löken steka tills den är mör och det doftar underbart av örter. Tillsätt risottoriset och smaka av med lite peppar och salt. Vänd runt så att riset drar åt sig så mycket smak som möjligt. Tillsätt vitt vin och låt alkoholen avdunsta. Sänk till medel-låg värme och tillsätt grönsaksbuljongen lite i taget medan riset drar åt sig vätskan. Risotton ska koka i ca 25 minuter När all fukt har absorberats och ditt ris är mört, tillsätt äppelcidervinäger, morotspuré och parmesan. Låt rätten bli genomvarm och smaka av med syra, salt och peppar och justera tjockleken med lite extra grönsaksbuljong om det behövs.
-
3SERVERING: Servera morotsrisotto med picklad rödlök, färsk timjan och lite extra parmesan.
-
4TIPS & TRICKS:
-
5ÖRTER: Om du inte gillar rosmarin kan den utelämnas. Timjan kan användas både färsk och torkad.
-
6VARIATION AV GRÖNSAKER? Morot kan ersättas med rödbeta eller sötpotatis. Kom ihåg att smaksätta risotton med syra, salt och peppar för att balansera smakerna.
-
7CITRONPICKLAD RÖDLÖK: Tillsätt 2 tunt skivade rödlökar: Saft + skal från 1 citron + 2 msk vitvinsvinäger + 2 msk rörsocker. Låt dra i 15-20 min före servering.