- Fisk och skaldjur
Ingredienser
- 2 kg blåmusslor
- 1 schalottenlök
- 1 vitlöksklyfta
- 1 palsternacka
- 3 morötter
- 1 purjolök
- 1 msk smör
- 1,5 dl vitt vin
- 2,5 dl grönsaksbuljong
- ½ liter vispgrädde
-
Gör så här
-
1Skölj musslorna noga och släng de musslor som är trasiga eller inte stänger sig när man slår dem lätt mot bänken.
-
2Finhacka schalottenlök och vitlök. Skär palsternacka, morötter och purjolök i små tärningar.
-
3Hetta upp smör i en stor gryta och fräs löken tills den är genomskinlig.
-
4Lägg resterande grönsaker i grytan och fräs i 5-6 minuter och tillsätt sedan vitt vin.
-
5Låt alkoholen ånga av i 2-3 minuter och tillsätt buljong, salt och peppar samt grädde.
-
6Lägg i musslorna när soppan kokar och låt det hela koka i 8-10 minuter under lock. Skaka på grytan ett par gånger under tiden.
-
7Kontrollera att alla musslor har öppnat sig. Koka eventuellt i ytterligare ett par minuter. Skaka på grytan. Lägg upp musslorna i skålar och servera med bröd och pommes frites.