Moules frites

SVÅRIGHETSGRAD
Lättlagat Lättlagat
TILLAGNING
Under 30 minuter Under 30 minuter
ANTAL PERSONER
2-4 2-4
Moules frites
Behöver du inspiration till kvällsmaten? Vad sägs om att ge sig på en moules frites med färska musslor och spröda pommes frites som tillbehör. En lätt och smakrik rätt som kan avnjutas med ett glas väl kylt vitt vin.
HUVUDINGREDIENSER
  • Fisk och skaldjur
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 2 kg blåmusslor
  • 1 schalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 palsternacka
  • 3 morötter
  • 1 purjolök
  • 1 msk smör
  • 1,5 dl vitt vin
  • 2,5 dl grönsaksbuljong
  • ½ liter vispgrädde
  • Gör så här

  • 1
    Skölj musslorna noga och släng de musslor som är trasiga eller inte stänger sig när man slår dem lätt mot bänken.
  • 2
    Finhacka schalottenlök och vitlök. Skär palsternacka, morötter och purjolök i små tärningar.
  • 3
    Hetta upp smör i en stor gryta och fräs löken tills den är genomskinlig.
  • 4
    Lägg resterande grönsaker i grytan och fräs i 5-6 minuter och tillsätt sedan vitt vin.
  • 5
    Låt alkoholen ånga av i 2-3 minuter och tillsätt buljong, salt och peppar samt grädde.
  • 6
    Lägg i musslorna när soppan kokar och låt det hela koka i 8-10 minuter under lock. Skaka på grytan ett par gånger under tiden.
  • 7
    Kontrollera att alla musslor har öppnat sig. Koka eventuellt i ytterligare ett par minuter. Skaka på grytan. Lägg upp musslorna i skålar och servera med bröd och pommes frites.