- Fisk och skaldjur
Ingredienser
- 1 kg blåmusslora
- 1 lök
- 2 klyftor vitlök
- 3 stänger bladselleri
- 2 stora tomater
- 100 g goda nicoise-oliver eller motsvarande
- 3 dl vitt vin
- Slätbladig persilja
-
Gör så här
-
1Gå igenom musslorna och kasta bort alla skadade eller öppna, som inte stänger sig om du knackar dem försiktigt mot bordet.
-
2Ta bort skägget på baksidan av musslorna och skölj dem i kallt vatten.
-
3Finhackad lök, vitlök och bladselleri skärs i tärningar och sauteras i 3 msk olivolja i en gryta. Spara bladen från sellerin till dekoration.
-
4När lökarna är glasklara läggs oliver och vitt vin i. Låt det sjuda i ett par minuter under lock innan du lägger i de grovhackade tomaterna i grytan.
-
5Lägg i musslorna och lägg på locket. Rör på grytan då och då så att det blir litet cirkulation runt musslorna, men försök att behålla locket på så att ångan inte försvinner.
-
6Efter 3 - 4 minuter bör musslorna vara öppna och klara att servera. Alla musslor som då inte är öppna ska kastas bort.
-
7Toppa med litet slätbladig persilja och bladen från bladsellerin.
-
8Servera med gott bröd till.