Mustig tomatsoppa med stekt makrill och basilikapesto

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Under 2 timmar Under 2 timmar
ANTAL PERSONER
4-6 4-6
Mustig tomatsoppa med stekt makrill och basilikapesto
Detta är den ultimata tomatsoppan! Djup, välbalanserad och knallröd. Denna vackra maträtt innehåller även saftig, skinnstekt makrill vars smak passar otroligt bra ihop med soppan och den härligt gröna peston binder samman hela rätten. Makrill innehåller dessutom mängder av hälsosamma omega-3-fettsyror och rätten är därför bra att äta ofta – både för kroppen och knoppen!
HUVUDINGREDIENSER
  • Grönsaker
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

Tomatsoppa:
  • 2,5 kg blandade tomater, i halvor
  • 1 kvist färsk timjan
  • 6 vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 msk olivolja
  • Salt och peppar, efter smak
Basilikapesto:
  • 30 g solroskärnor
  • 1 vitlöksklyfta
  • 75 g cheddar eller hård getost, finriven
  • 1 näve färsk basilika
  • 1 dl olivolja
  • Salt och peppar, efter smak
Stekt makrill:
  • 4 makrillfiléer
  • 1 msk olivolja
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 2 kvistar färsk timjan
  • Gör så här

  • 1
    Tomatsoppa:
  • 2
    Värm ugnen till 200 °C
  • 3
    Vänd runt tomaterna med timjan, vitlök och olivolja och bred ut dem i en ugnsform klädd med bakplåtspapper. Försök så gott det går att vända tomaterna med den skurna sidan uppåt.
  • 4
    Baka tomaterna i ugnen 45–60 minuter, tills de nästan faller isär. Ta ut dem ur ugnen och låt dem svalna något. Pressa tomaterna genom en grov sil eller ett durkslag – då får du ut all den läckra tomatsaften och du kan kasta skalet och fröna i komposten.
  • 5
    Koka upp tomatsoppan i en gryta och balansera eventuellt upp smakerna med lite äppelcidervinäger och socker samt salt och peppar. Koka soppan tills den har den konsistens du föredrar.
  • 6
    Pesto:
  • 7
    Värm upp en non-stick-stekpanna på låg värme och stek försiktigt solrosfröna tills de fått lite färg. Ta upp dem ur pannan och låt dem svalna.
  • 8
    Lägg de avsvalnade solrosfröna i en mixer eller matberedare tillsammans med vitlök, ost, salt och peppar. Mixa fint.
  • 9
    Blanda i basilika och häll sedan i olja, lite i taget. Smaka av med salt och peppar när allt är blandat och lägg upp peston i en skål.
  • 10
    Stekt makrill:
  • 11
    När rätten är redo att serveras steker du makrillen. Värm upp non-stick-stekpannan igen, denna gång på medelhög värme.
  • 12
    Häll olja, timjan och vitlök i pannan och låt fräsa en kort stund. Skär filéerna på mitten så att du har åtta bitar totalt och krydda dem med salt och peppar.
  • 13
    Stek först filéerna på skinnsidan tills de är nästan genomstekta. Vänd dem, stäng av värmen och låt dem stekas färdigt på eftervärmen.
  • 14
    Servering:
  • 15
    Fördela lite soppa i fyra skålar, lägg två bitar fisk i varje skål och toppa med pesto. Avsluta eventuellt med ett par droppar god olivolja och en skiva bröd.
 
Tips:
Har du tomatsoppa över kan du hälla upp den på skållade flaskor och spara den i flera månader.
Till den här peston används solrosfrön istället för de traditionella pinjenötterna. Det går också bra att använda hasselnötter eller valnötter och därmed förändra smaken på peston – det kanske blir ännu bättre!
 
 
Le Creuset