- Grönsaker
Ingredienser
- 2,5 kg blandade tomater, i halvor
- 1 kvist färsk timjan
- 6 vitlöksklyftor, finhackade
- 2 msk olivolja
- Salt och peppar, efter smak
- 30 g solroskärnor
- 1 vitlöksklyfta
- 75 g cheddar eller hård getost, finriven
- 1 näve färsk basilika
- 1 dl olivolja
- Salt och peppar, efter smak
- 4 makrillfiléer
- 1 msk olivolja
- 1 vitlöksklyfta, finhackad
- 2 kvistar färsk timjan
-
Gör så här
-
1Tomatsoppa:
-
2Värm ugnen till 200 °C
-
3Vänd runt tomaterna med timjan, vitlök och olivolja och bred ut dem i en ugnsform klädd med bakplåtspapper. Försök så gott det går att vända tomaterna med den skurna sidan uppåt.
-
4Baka tomaterna i ugnen 45–60 minuter, tills de nästan faller isär. Ta ut dem ur ugnen och låt dem svalna något. Pressa tomaterna genom en grov sil eller ett durkslag – då får du ut all den läckra tomatsaften och du kan kasta skalet och fröna i komposten.
-
5Koka upp tomatsoppan i en gryta och balansera eventuellt upp smakerna med lite äppelcidervinäger och socker samt salt och peppar. Koka soppan tills den har den konsistens du föredrar.
-
6Pesto:
-
7Värm upp en non-stick-stekpanna på låg värme och stek försiktigt solrosfröna tills de fått lite färg. Ta upp dem ur pannan och låt dem svalna.
-
8Lägg de avsvalnade solrosfröna i en mixer eller matberedare tillsammans med vitlök, ost, salt och peppar. Mixa fint.
-
9Blanda i basilika och häll sedan i olja, lite i taget. Smaka av med salt och peppar när allt är blandat och lägg upp peston i en skål.
-
10Stekt makrill:
-
11När rätten är redo att serveras steker du makrillen. Värm upp non-stick-stekpannan igen, denna gång på medelhög värme.
-
12Häll olja, timjan och vitlök i pannan och låt fräsa en kort stund. Skär filéerna på mitten så att du har åtta bitar totalt och krydda dem med salt och peppar.
-
13Stek först filéerna på skinnsidan tills de är nästan genomstekta. Vänd dem, stäng av värmen och låt dem stekas färdigt på eftervärmen.
-
14Servering:
-
15Fördela lite soppa i fyra skålar, lägg två bitar fisk i varje skål och toppa med pesto. Avsluta eventuellt med ett par droppar god olivolja och en skiva bröd.