Nordisk kornotto med havskräfta och babyzucchini

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Under 2 timmar Under 2 timmar
ANTAL PERSONER
2-4 2-4
Nordisk kornotto med havskräfta och babyzucchini
Nordisk, nyttig och god kornotto med havskräfta och babyzucchini tillagad i en buffégryta.
HUVUDINGREDIENSER
  • Fisk och skaldjur
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 200 g pärlgryn
  • 2 msk olivolja
  • 1 finhackad lök
  • 1 finhackad fänkål
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • Salt och peppar
  • 1 glas vitt vin
  • 8 havskräftor utan skal och huvud
  • 12 babyzucchini med blommor (eller 2 vanliga zucchini)
  • 1 rejäl näve solmogna körsbärstomater skurna i halvor
  • Pressad saft från en citron
  • 1 näve bladpersilja
  • 1 näve dill
Fiskfond:
  • 1 morot
  • 1 fänkål
  • 1 lök
  • Fiskben och -huvuden
  • 2 stjälkar blekselleri
  • 1 kvist timjan
  • 1 näve persiljestjälkar
  • 1 vitlök skuren i halvor
  • 10 pepparkorn
  • ½ flaska vitt vin
  • Vatten
  • Gör så här

  • 1
    Skär alla morötter, fänkål och lök till fiskfonden i grova bitar och lägg dem i en gryta med fiskben och -huvuden. Tillsätt selleri, timjan, persilja, vitlök, pepparkorn och vitt vin och täck med vatten.
  • 2
    Koka upp fonden och skumma ytan.
  • 3
    Sänk värmen så att fonden småkokar sakta i 20–30 minuter.
  • 4
    Häll fonden genom en finmaskig sil och ställ tillbaka den på plattan. Reducera den med 30–40%.
  • 5
    Skölj pärlgrynen noga och koka dem enligt anvisningarna på förpackningen.
  • 6
    Sätt en buffégryta på plattan på medelhög värme och låt den värmas upp i 5–7 minuter utan ingredienser. Tillsätt sedan 2 msk olivolja och därefter lök och fänkål. Stek grönsakerna i 5–10 minuter.
  • 7
    Tillsätt vitlök och krydda med salt och peppar.
  • 8
    Lägg pärlgrynen i grytan och tillsätt det vita vinet. Låt vinet koka in och häll sedan på fiskfond så att det precis täcker pärlgrynen. Sänk plattan till låg värme och låt kornotton småkoka i 10 minuter.
  • 9
    Krydda havskräftstjärtarna med salt och peppar och stek dem i lite olivolja i en stekpanna. Ställ dem åt sidan.
  • 10
    Skär zucchinin i tunna skivor och blanda ned dem och tomaterna i kornotton. Låt det hela småkoka i ytterligare 5 minuter och tillsätt pressad citron, hackad persilja och dill.
  • 11
    Smaka av med salt och peppar och lägg de stekta havskräftorna ovanpå kornotton. Dekorera med zucchiniblommor och färska örter.