Nordiskt inspirerade tacos med musslor och plommon

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Under 1 timme Under 1 timme
ANTAL PERSONER
2-4 2-4
Nordiskt inspirerade tacos med musslor och plommon
Nordiska tacos med musslor är en riktigt somrig rätt, där förberedelsen inte tar längre tid än att den går att hinna med en vanlig vardagskväll.
HUVUDINGREDIENSER
  • Fisk och skaldjur
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

Fullkornstortillas/tunnbröd (10–12 st.):
  • 100 g fullkornsvetemjöl
  • 200 g vetemjöl med högt gluteninnehåll (tipo 00 eller Ölandsvete)
  • 1 tsk fint salt
  • 1 tsk bakpulver
  • 75 g smör
  • 125–150 g vatten
Musslor:
  • 1 kg blåmusslor
  • 2 schalottenlökar
  • 25 g smör
  • 2,5 dl vitt vin
Plommonsalsa:
  • 4 plommon
  • 4 msk kallpressad rapsolja
  • 1–2 msk äppelcidervinäger
  • Salt och peppar
  • 2 msk finhackad gräslök
  • 1 msk färskriven pepparrot
Dessutom
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 msk honung
  • ½ finskuret spetskålshuvud
  • 125 g glasört (kan hittas på stranden eller köpas hos fiskaren)
  • Röd harsyra
  • Gör så här

  • 1
    Blanda ihop de olika mjölsorterna, salt och bakpulver. Arbeta in smöret i mjölet tills det blir en lätt sandig konsistens.
  • 2
    Tillsätt lite vatten då och då och knåda ihop tills degen är jämn och smidig.
  • 3
    Forma degen till 10–12 bullar och kavla ut dem tunt på en mjölad bänk. Grilla tunnbröden ca 2 minuter på varje sida i en mycket het grillpanna.
  • 4
    Förvara de färdiga bröden under aluminiumfolie med ett förkläde ovanpå för att hålla dem mjuka.
  • 5
    Skölj musslorna noggrant. Alla öppna musslor som inte stänger sig när man knackar lätt på dem ska kastas. Det samma gäller för alla skadade musslor.
  • 6
    Sautera grovhackad schalottenlök i smöret i ca 2 minuter i en gryta tills den är klar. Tillsätt vinet och lägg på lock på grytan.
  • 7
    Lägg musslorna i grytan och koka dem under lock i ca 3 minuter. Skaka på grytan under tiden.
  • 8
    Ta upp musslorna ur grytan och plocka ut dem ur skalen. Kasta alla musslor som inte har öppnat sig.
  • 9
    Spara fonden som är kvar i grytan till en krabbisque eller en sås.
  • 10
    Hacka plommonen i fina tärningar och blanda dem med olja, vinäger, salt, peppar, gräslök och pepparrot.
  • 11
    Blanda crème fraiche och honung och servera tortillas med finskuren spetskål, crème fraicheblandningen, plommonsalsa och ångkokta musslor. Toppa slutligen med röd harsyra.